De lokalt odlade tomater är oftast lite dyrare än de importerade, men varför?
Olof Lidström äger Pitholmstomat i Piteå. Han säger att det är kostnader omkring som gör att priset blir något dyrare.
- Vår period är från februari till oktober-november. När vi börjar förbereda mitt i februari, då måste man värma upp växthuset med olja. Det är bland annat sådana kostnader som gör det dyrare.
"Växthuseffekten"
Det finns dock fördel av att odla i växthus.Arne Andersson, Livsmedelsverket i Uppsala, säger att en fördel med att odla i växthus är att man inte behöver använda bekämpningsmedel.
- Eftersom man odlar biologiskt och använder sig av till
exempel insekter, då behöver man inte konstgjort bekämpningsmedel. På stora odlingar i exempelvis Spanien har de inga växthus. Där måste de bekämpa sitt problem som ofta är insekter, med medel.
Han säger också att de rester av bekämpningsmedel som hittas vid mätningar i år, är ofta så låga att de inte är skadliga för människan.
- Resterna hittade vi i båda utländska och svenska tomater.
Livvakter
och transport
Olof Lidström säger att han aldrig har besprutat sina tomater.- Jag beställer mina "livvakter", det vill säga smådjur som äter upp ohyra.
Enligt Arne Andersson så tar det tre dagar för tomater från Spanien att komma till Sverige.
- Tomaterna plockas när de inte är "ätmogna" och fraktas sen upp i syrefattiga kylbilar. På så sätt hinner de inte mogna förrän de kommer till affärerna.