Därför är det skillnad på tomater och tomater

Pitholmstomater. Under sommaren uppdateras grönsaksutbudet i affärer och ortens odlare konkurrera med de utländska. Men varför är de utländska tomaterna billigare än de lokalt odlade?

Piteå2006-07-19 00:00
Nästan alla personer med eget hushåll har varit på affären vid grönsakerna och varit tvungna att fatta rätt beslut. Ska man köpa ortens tomater eller de från Spanien?

De lokalt odlade tomater är oftast lite dyrare än de importerade, men varför?

Olof Lidström äger Pitholmstomat i Piteå. Han säger att det är kostnader omkring som gör att priset blir något dyrare.

- Vår period är från februari till oktober-november. När vi börjar förbereda mitt i februari, då måste man värma upp växthuset med olja. Det är bland annat sådana kostnader som gör det dyrare.

"Växthuseffekten"

Det finns dock fördel av att odla i växthus.

Arne Andersson, Livsmedelsverket i Uppsala, säger att en fördel med att odla i växthus är att man inte behöver använda bekämpningsmedel.

- Eftersom man odlar biologiskt och använder sig av till
exempel insekter, då behöver man inte konstgjort bekämpningsmedel. På stora odlingar i exempelvis Spanien har de inga växthus. Där måste de bekämpa sitt problem som ofta är insekter, med medel.

Han säger också att de rester av bekämpningsmedel som hittas vid mätningar i år, är ofta så låga att de inte är skadliga för människan.

- Resterna hittade vi i båda utländska och svenska tomater.

Livvakter
och transport

Olof Lidström säger att han aldrig har besprutat sina tomater.

- Jag beställer mina "livvakter", det vill säga smådjur som äter upp ohyra.

Enligt Arne Andersson så tar det tre dagar för tomater från Spanien att komma till Sverige.

- Tomaterna plockas när de inte är "ätmogna" och fraktas sen upp i syrefattiga kylbilar. På så sätt hinner de inte mogna förrän de kommer till affärerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om