Dans kuriosa

Piteå2009-04-16 06:00
n På 1600-talet var Falu koppargruva världens största producent av kopparmalm. Toppen nåddes år 1650 då 3088 ton råkoppar bröts i gruvan.
För att klara driften kräves mängder av senor och hudar från oxar, vilket resulterade i ett köttöverskott. Vintertid kunde köttet saltas ner och förvaras i köttbodar. Sommartid var det värre.
Tyska bergsmän som arbetade vid gruvan satt på lösningen. De gjorde korv av köttet och lät röka det för bättre hållbarhet. Falukorven hade sett dagens ljus och på den vägen har det fortsatt.

n Utan lök smakar mat inte speciellt mycket. Vill man trolla fram extra fin löksmak kan man tillsätta en nypa socker vid stekning av lök och vips framträder löksmaken desto tydligare. På köpet får man dessutom vackrare färg på framför allt gul lök.

n Efter alla rapporter om utfiskning känns det bra att förmedla nyheten att Krav-märkta norska räkor nu även finns i Coops frysdiskar. Att räkorna dessutom fanns med i varukorgarna för den minst sagt prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or kan knappast göra saken sämre.
Krav-märkningen står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. Sådana nyheter vill vi konsumenter gärna se fler av.

n Nu är våra grillvanor klarlagda. I en nyligen presenterad undersökning från Scan står det klart att 33 procent av svenska hushåll grillar någon gång i veckan, att det är mannen i huset som står vid grillen och dessutom bestämmer vad som ska grillas dubbelt så ofta som kvinnan.
Fläskkött är den i särklass vanligaste råvaran på våra grillgaller och grönsallad och potatissallad bjuds oftast till. Allt sköljs som vanligast ner med öl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om