Dans kuriosa
n Hårdkokta ägg ingår ofta som garnityr till kalla fiskrätter, inte minst i midsommartid. Men färska ägg kan vara riktigt svåra att skala utan att halva äggvitan följer med. Ett knep är att skala äggen under rinnande kallt vatten. Vattnet tränger in mellan ägg och skal och underlättar skalningen. Ett annat knep är att ta ägg som inte är pinfärska till hårdkokning.
n Till en vacker och luftig sallad bör bladen rivas, inte skäras. På köpet slipper man sallad med mörka "sorgkanter", framför allt på sallad som sparas till nästa måltid. Missfärgningen kommer sig av att salladen reagerar mot metallen i kniven. Använder man en kniv av plast är missfärgningen inte längre något problem. Plastkniven är mer sågtandad än vass och finns i välsorterade butiker med köksprylar. Priset brukar ligga kring 50-lappen.
n Det är en konst att kombinera snaps och mat så att smakerna gifter sig. Bra snaps till klar sill, exempelvis matjessill, är Östgöta Sädesbrännvin, Läckö Slottsaquavit och Herrgårds Aquavit. Till rökt lax sitter en Gammal Norrlands Akvavit eller Skåne Akvavit helt rätt och till inkokt lax med milda smaker passar Hallands Fläder som handen i handsken. OP Andersson räknas som en universalsnaps, det vill säga den passar nästan till allt. Ett tips är det snapspotpurri om tio flaskor med vardera 5 cl sprit som finns på systemet. Man kan välja på att få tio olika smaker eller enbart OP. Duka med små glas och njut med måtta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!