Dans kuriosa
nAlla gillar inte löskokta ägg. Alla gillar inte hårdkokta ägg heller. Väntas det gäster i påskhelgen är en kombination av lös- och hårdkokta ägg på påskbordet alltid uppskattat. Ett bra knep är att koka vita ägg enligt en metod och bruna ägg enligt den andra. Skylta upp så dina gäster hittar sina favoritägg. Hittar man inga bruna ägg i affären kan man lägga ner skalet från en gul lök i kokvattnet och vips får man ljusbruna ägg som är lätta att skilja från vita när man erbjuder ägg med olika koktider.
nDet tar tid att lägga in sill, men med så kallad 5-minuterssill kan man få den egna sillinläggningen på bordet på några minuter. Sillen i burken är urvattnad och färdiginlagd i neutral lag. Vad som krävs är en ny ättikslag eller majonnäs- och crème fraichebaserad kryddmarinad med smak av exempelvis örter, senap eller vitlök som sillbitarna vänds ner i. Allt är klart att äta direkt.
nÄgg som ska kokas bör inte vara kylskåpskalla. Lägg rumstempererade ägg i kallt vatten och risken för trasiga skal minskar betydligt.
Koktiden för ägg som läggs i kallt vatten beräknas från det att vattnet börjar koka. Sänk värmen så själva kokningen sker i sjudande vatten. Stormkokas äggen går de inte bara lätt sönder utan äggvitan kan också bli seg.
Löskokta ägg kokas 2 minuter, mjukkokta ägg, fast vita men lös gula, kokas
3 1/2-4 minuter, hårdkokta ägg kokas 8 minuter.
Efter kokningen spolas äggen i kallt vatten som avbryter kokningen och minskar risken att äggets järnsalter fälls ut och ger grön hinna runt äggulan.
Det är vackert med bruna ägg, men någon skillnad på smak mellan vita och bruna ägg är det inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!