Dans kuriosa

Piteå2009-09-10 06:00
n Att man kan hitta svalt öl, underbara viner eller en och annan fulländad avec på krogen kommer inte som någon överraskning. Men alla alkoholhaltiga drycker till trots, det som gäller nu är helt vanligt kranvatten. Men att bara öppna kranen duger inte för finkrogarna. Ett speciellt vattenreningssystem som smakneutraliserar vattnet, möjlighet att servera det med eller utan kolsyra och snygga flaskor eller karaffer krävs för att konkurrera med traditionellt flaskvatten. Närproducerat var ordet för bordsvatten i tiden. Nu väntar jag bara på närfiskat, närslaktat, närskördat och närmjölkat ...

n Vetemjöl gör att vita grönsaker behåller sin ljusa färg. Lite vetemjöl i kallt sköljvatten gör att färska champinjoner förblir vita när de exempelvis ska blandas i sallad. Blomkål som kokas med vatten och en matsked vetemjöl blir också vit.

n Här är några av de vanligaste bröden som plockas ut ur italienska ugnar:
n Bruschetta. Egentligen en hel rätt. Ljust italienskt lantbröd grillas på båda sidor i ugn. Därefter gnids de med vitlök, får några droppar olivolja samt saltas och peppras. Ibland toppas varje bruschetta med köttet från en flådd och urkärnad tomat.
n Crocette. Ett portionsbröd som bakas av utkavlade degstrimlor som rullas och fästs fyra om fyra i form av ett kors.
n Filascetta. Ett större bröd som täcks med rostad lök innan det gräddas. Det förekommer att bröden glaseras med socker.
n Grissini. Tunna degstänger som gräddas knapriga. En specialitet från Turin.
n Michette. Portionsbröd från Milano. Bröden blir ihåliga och fylls ofta med ost, skinka eller korv.
n Pane. Italienarnas dagliga bröd som bakas på vetemjöl. Brödet har hård skorpa men är mycket luftigt inuti.
n Panzarotti. Fyrkantiga eller rektangulära portionsbröd som innehåller varierande fyllning.
n Schiacciata. Platt, runt bröd bakat på vetemjöl och olja. Saltas och penslas med extra olja före gräddningen. Vanligt förekommande i Toscana.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om