Dans kuriosa
n Vetemjöl gör att vita grönsaker behåller sin ljusa färg. Lite vetemjöl i kallt sköljvatten gör att färska champinjoner förblir vita när de exempelvis ska blandas i sallad. Blomkål som kokas med vatten och en matsked vetemjöl blir också vit.
n Här är några av de vanligaste bröden som plockas ut ur italienska ugnar:
n Bruschetta. Egentligen en hel rätt. Ljust italienskt lantbröd grillas på båda sidor i ugn. Därefter gnids de med vitlök, får några droppar olivolja samt saltas och peppras. Ibland toppas varje bruschetta med köttet från en flådd och urkärnad tomat.
n Crocette. Ett portionsbröd som bakas av utkavlade degstrimlor som rullas och fästs fyra om fyra i form av ett kors.
n Filascetta. Ett större bröd som täcks med rostad lök innan det gräddas. Det förekommer att bröden glaseras med socker.
n Grissini. Tunna degstänger som gräddas knapriga. En specialitet från Turin.
n Michette. Portionsbröd från Milano. Bröden blir ihåliga och fylls ofta med ost, skinka eller korv.
n Pane. Italienarnas dagliga bröd som bakas på vetemjöl. Brödet har hård skorpa men är mycket luftigt inuti.
n Panzarotti. Fyrkantiga eller rektangulära portionsbröd som innehåller varierande fyllning.
n Schiacciata. Platt, runt bröd bakat på vetemjöl och olja. Saltas och penslas med extra olja före gräddningen. Vanligt förekommande i Toscana.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!