Dammsugare på 121 ton jobbar längs Pitebanan

Spårbyte på Pitebanan, järnvägen mellan Älvsbyn och Piteå, planeras att ske 2024. Inför detta utför Railcare kabelsänkningar med hjälp av en stor dammsugare.

Det 121 ton tunga ekipaget behöver laddas efter sex till åtta timmar och då har man sugit närmare 200 kubikmeter.

Det 121 ton tunga ekipaget behöver laddas efter sex till åtta timmar och då har man sugit närmare 200 kubikmeter.

Foto: Railcare

Piteå2022-09-01 11:31

I norra Sverige, där den nya gröna industrin tar sin form, är järnvägen en central del för klimatsmarta och effektiva transporter. Det finns även en generell ökad efterfrågan på såväl gods- som persontransporter, vilket sätter fokus på järnvägsunderhåll. Flera av projekten i Trafikverkets underhållsplan för 2021-2024 återfinns nu i Norrbotten och Västerbotten.

– Att det är fler underhållsprojekt i norra Sverige har vi märkt av under året. Och eftersom vi arbetar med förberedande arbeten, inför exempelvis spårbyten, så är vi ofta först ut, säger Robert Jonsson, projektledare på Railcare AB.

Railcares entreprenadverksamhet arbetar bland annat med Pitebana inför spårbytet 2024.

– Här på Pitebanan har delar av spårbytet gjorts under 2022. Resterande spårbyte samt ballastrening kommer att ske 2024. För att underlätta inför detta arbete och inte skada de kablar som går i backen så sänker vi dessa till en lägre nivå, berättar Robert Jonsson.

Den sträcka som ska kabelsänkas är cirka 50 kilometer och projektet är ungefär halvvägs. Till sin hjälp har operatörerna Railcares egenutvecklade MPVe (Multi Purpose Vehicle) som är världens största batteridrivna underhållsmaskin på järnväg. Med hjälp av vakuumteknik fungerar MPV:n som en stor dammsugare.

– Sugmunstycket lokaliserar först kabeln på dess nuvarande plats och när materialet under kabeln successivt sugs upp så landar den snabbt på rätt nivå. Allt material återfylls sedan av samma maskin, säger Jonsson.

MPV:n är ett arbetsfordon med mångsidigt användningsområde. Förutom kabelhantering kan vakuumtekniken även användas för exempelvis ballastbyten eller dränering. Det 121 ton tunga ekipaget behöver laddas efter sex till åtta timmar och då har man sugit närmare 200 kubikmeter. Maskinoperatören Emil Rydén har jobbat på Railcare sedan 2014 och styr MPV:n effektivt med van hand för att sänka kablarna.

– Det är klart att batteridriften får sin fulla rätt i tunnlar och under jord, men det känns fantastiskt bra att även få jobba med den ovan jord. När nästa generations MPV är igång, som möjliggör laddning via kontaktledningen med hjälp av strömavtagare, så kommer vi att kunna köra i stort sett oavbrutet.

– Det känns som att vår MPV är i sin absolut rätta region här i norr, där innovativa industrier skapar nya och bättre lösningar för framtiden, säger Robert Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!