Dåliga potatisskördar i norr

Potatisskörden i länet blev en katastrof. Torkan gjorde att den minskade med 20 procent. I Piteå varierade dock resultatet.

Bölepotatis kunde vattna en fjärdedel av de 40 hektar potatisodlingar de har.

Bölepotatis kunde vattna en fjärdedel av de 40 hektar potatisodlingar de har.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-12-07 05:00

Den extremt torra juli månad drabbade potatisodlarna i Norrbotten hårt. Statens jordbruksverk rapporterar om 20 procent sämre skörd jämfört med 2013.

Jan-Olof Puranen, vd på Hushållningssällskapet sammanfattar väderläget som extremt, vilket satte sina spår hos odlarna.

– Först var det väldigt kyligt, potatisen ville inte komma upp då jorden var för kall. Sedan blev det extremt torrt och varmt i flera veckor.

Bekymrad

Han förklarar att potatisen inte mår bra när det är varmare än 25-26 grader, den växer inte. Optimal temperatur är 20–21 grader.

– Sedan blev det några kraftiga regn i augusti så att tillväxten fick fart. Men i september blev det sedan väldigt kallt, särskilt i norra Norrbotten. Det blev så kallt att det blev en frusen skorpa – potatisen blev därmed svår att få upp.

Sommarens exceptionella väder bekymrar Jan-Olof Puranen.

– Kan vi förvänta oss den här klimatförändringen, den här extrema variationen av väder som råder? Forskarna säger ju det...

Små knölar

Den extrema torkan gjorde att de som haft möjlighet har vattnat. En av dem är Markus Levander på Bölepotatis.

– Vi kan vattna en fjärdedel av våra 40 hektar, säger han och beräknar att han på grund av torkan fick 15 procent mindre skörd än 2013.

Han påpekar också att torrt väder gör att potatisen blir skorvig. Dessutom blir det färre potatisar på varje planta och de knölar som kommer blir små.

– Ett bra potatisår är det 22 grader varmt på dagarna och på nätterna regnar det mellan fem och åtta millimeter. Ett sådant år blir det fin skörd.

Även Jim Berglund på Myrestams potatis i Hortlax, uttrycker besvikelse över den minskade skörden.

– Det var tyvärr under normalskörd, jag vet inte procentsatsen exakt. Och så blev den lite skorvig också, så något bra år blev det inte.

En vinnare

Bengt Bjurman på Bjurmans potatis i Pålberget var däremothar en vinnare i år.

– Skörden var skaplig även om jag inte har några exakta siffror. Jag tänkte att det skulle bli mycket mindre potatis än vad det blev, jag är förvånad själv. Men jorden i Pålberget är lite tyngre, förmodligen är det därför.

Just jordmånen har stor inverkan på utfallet. Med tung, lerig jord krävs torrt väder. Sandig jord kräver mer regn för att knölarna ska kunna utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om