Dålig information om nya VAB-reglerna

Nu är det slut på fuskandet. Sedan drygt en månad måste du ha ett intyg från skola eller förskola om du vill ha ersättning för att stanna hemma med sjukt barn. - Alltid kniper de nya reglerna någon. Men i ärlighetens namn vet jag inte så mycket om dem, säger Sussanne Andersson, förskollärare på Klubbgärdets förskola.

Förskolorna i Piteå kommun har inte fått den information de önskar kring de nya VAB-reglerna. Men trots de något oklara direktiven är Sussanne Andersson på Klubbgärdets förskola positivt inställd. "Jag tror att det här är ett bra sätt att komma åt fuskarna på."

Förskolorna i Piteå kommun har inte fått den information de önskar kring de nya VAB-reglerna. Men trots de något oklara direktiven är Sussanne Andersson på Klubbgärdets förskola positivt inställd. "Jag tror att det här är ett bra sätt att komma åt fuskarna på."

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-08-08 06:00
Från och med den 1 juli måste den som vill få ersättning för att stanna hemma med ett sjukt barn under 12 år ha ett intyg från skolan eller förskolan på att barnet inte varit där.
Anledningen är enkel. Regeringen vill förhindra att föräldrar använder sig av möjligheten att stanna hemma för vård av sjukt barn istället för att sjukanmäla sig själv för att slippa förlora de pengarna som karensdagarna innebär.
Dåligt informerade
Intyget är alltså regeringens sätt att minska fusket vid vård av sjukt barn, VAB. Men de som ska intyga barnens frånvaro är dåligt informerade, även om de är positivt inställda till idén om hårdare kontroller.
- Jag tror att det här är ett bra sätt komma åt fuskarna. Men vi som arbetar på förskolorna har tyvärr inte fått någon egentlig information om saken. När vi kom tillbaks efter semestern i början av veckan så hade vi fått ett mejl, men det är allt, säger Sussanne Andersson, förskollärare på Klubbgärdets förskola.
Bristen på information verkar vara genomgående för alla förskolor i Piteå kommun. Men att det är på de viset är inget de ansvariga på kommunen tar åt sig.
- Vi informerade rektorerna på varje förskola och skola om det här när beslutet tog i våras. Sen är det upp till dem att gå vidare med informationen till de anställda, säger Gun Lindkvist som är en av för- och grundskolecheferna i Piteå.
Fusket ingen hemlighet
I lagförslaget som togs av riksdagen i maj hänvisar regeringen till undersökningar som visar att fusket med tillfällig föräldrapenning omfattar 216-650 miljoner kronor per år. Statistik som Andersson på Klubbgärdets förskola inte verkar helt främmande inför.
- Vi vet att det förkommer fusk. Vi har haft föräldrar här som har blivit påkomna när försäkringskassan gjort stickkontroller. Det har hänt mer än en gång att de ringt för att kontrollera ett visst barns frånvaro och jag tror att det här kommer bli ett lättare sätt att få ordning på problemet. Det känns verkligen inte bra att det finns föräldrar som utnyttjat reglerna.
Många förskolor har under sommaren hållit semesterstängt och därför har de nya reglerna på sätt och vis fått en mjukstart.
De förskollärare som PT varit i kontakt med känner därför att det fortfarande är för tidigt att uttala sig om de nya reglernas funktion.
Men försäkringskassan har ändå hunnit få en del respons från anställda på barnomsorgen runt om i landet som ser blanketterna som ett merarbete. Men det är ingenting Andersson håller med om.
- Visserligen har jag bara fyllt i en blankett hittills, men det var ingen belastning. Så ofta är inte barnen sjuka att det kommer påverka vårt övriga arbete. Däremot kan jag tänka mig att föräldrarna kan tycka att det är lite omständigt att behöva hålla reda på ännu mer papper än de redan gör.
- Annars tror jag att även föräldrarna tycker att det här är en bra grej. Alla vet att VAB-dagarna missbrukats och många har varit irriterade över det. Så de flesta är nog glada att kunna hjälpa till att lösa problemet.
För försäkringskassan, som är de som ska handlägga de extra blanketterna, blir extrajobbet inte heller speciellt påtagligt. Men i värsta fall kan ersättningspengarna komma att dra ut på tiden på grund av det nya momentet.
- I vissa fall kan handläggningen fördröjas om vi inte får in intygen i tid. Det blir ju lite omständigt för varje förälder måste vända sig skolan eller förskolan för en underskrift, säger Sara Elowson, presskontakt på försäkringskassan.
För den med barn som inte spenderar tid på förskola eller hos dagmamma utan passas av exempelvis släkt och vänner gäller samma sak.
Då ska blanketten skrivas under av den som i vanliga fall tar hand om barnet dag- eller nattetid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om