Dålig hjälp för unga med ätstörningar
Karin har haft ätstörningar i över sju år. Hon har flertalet gånger behandlats på olika mottagningar, men känner inte att hon fått hjälp med sin sjukdom.- Man måste vänta på att fylla arton innan man kan få ordentlig hjälp, berättar Karin.
På BUP finns det inga specialutbildade behandlare för barn och ungdomar med ätstörningar. Karin känner inte att hon har fått någon hjälp med hur hon ska tänka kring mat.
Foto: Emma Bergstrand
- Det finns ingen direkt inriktning mot ätstörningar där, berättar hon. Det kändes meningslöst att gå dit.
Vid Sunderby sjukhus finns avdelning 45. Det är en akut barn- och ungdomspsykiatrisk avdelning, dit personer under 18 år förs vid akuta situationer, till exempel när anorektiker slutat äta eller då någon försökt ta sitt liv. Karin har själv varit där fem, sex gånger. Under en sommar var hon inskriven under två, tre perioder.
Nej till hjälp
- Det är bra att akutmottagningen finns, menar Karin. Men det finns inte tillräckligt med resurser för att hjälpa patienten ordentligt.
Barn och ungdomar med ätstörningar som kommer till akutmottagningen får äta mediciner och tvångsmatas, om de inte väljer att äta själva. Första gången som Karin kom till akutmottagningen låg hon inne i tre veckor. Så länge hon åt var allt frid och fröjd, som hon beskriver det. Men hon fick aldrig lära sig hur hon skulle tänka kring mat.
Öppenvård
Karin blev hemskickad, men gapet mellan att vara skyddad och övervakad dygnet runt, till att gå till öppenvården någon gång i veckan var för stort, och
Karin föll snart tillbaka i sin sjukdom som så många andra.
Efter att ha gått till BUP i både Piteå och Luleå, samt blivit inlagd vid Sunderbyn ett flertal gånger till, har Karin bestämt sig för att inte blanda in enheterna i sitt liv längre. Hon har träffat några psykologer, men inte fått den hjälp hon behöver.
- Det ger mig ingenting, menar Karin. Har man en svår ätstörning hjälper det inte att bli tvångsmatad och sen hemskickad.
Samtal
Enhetschef för avdelning 45 på Sunderby sjukhus är Eva Lindgren. Hon förklarar att patienter med ätstörningar inte alltid får träffa en psykolog, utan kan föra samtal med andra behandlare på avdelningen.
Efter att behandlingen är avslutad på akutmottagningen fortsätter patienten med samtal i öppenvården.
- Det är svårt att säga hur många som kommer tillbaka till oss, säger Lindgren. De är här under långa vårdperioder, ofta en månad. Det kan hända att de kanske behöver komma tillbaka någon mer gång.
Inget stöd för föräldrar
Karins föräldrar har kämpat för att få remisser och ordentlig hjälp av kliniker i södra Sverige, eftersom det inte finns tillräcklig hjälp för ungdomar med ätstörningar och självskadebeteenden i Norrbotten.
Karins situation, med både en ätstörning och självskadebeteende, gör att hon blir skickad fram och tillbaka mellan olika kliniker via telefon, eftersom det inte bara rör sig om en specifik psykisk sjukdom, utan två.
Klinik saknas
Hon har fortfarande inte fått någon hjälp. I Norrbotten finns det ingen klinik för människor med ätstörningar. Vuxenpsykiatriska enheter är däremot lättillgängliga, men tar endast emot patienter över 18 år.
- Fler människor mår sämre, framför allt unga, menar Karin. Man måste vänta på att fylla arton innan man kan få ordentlig hjälp.
Under en tid då Karin var djupt nere i sin sjukdom försökte hennes föräldrar att få BUP att inse allvaret i situationen.
Det fanns en tid då de ringde flera gånger om dagen för att söka hjälp och stöd, förgäves.
Inte ens då Karin försökte ta sitt liv fick föräldrarna någon att reagera.
- Det borde finnas stödgrupper även i Norrbotten för föräldrar med liknande erfarenheter, menar Karin. Det finns tydliga tecken på att resurserna är alldeles för små inom psykiatrin.
FAKTA Avdelning 45
Avdelning 45 tillhör Sunderby Sjukhus.
De arbetar i huvudsak med att ge akut psykiatrisk slutenvård för barn och ungdomar under 18 år.
På avdelningen arbetar en psykolog, två läkare, nio sjukstöterskor, åtta mentalskötare, en socionom och en sekreterare.
Den som är bland annat djupt deprimerad, har försökt ta sitt liv eller behöver hjälp med att äta kan få hjälp av personalen på akutmottagningen.
De arbetar i huvudsak med att ge akut psykiatrisk slutenvård för barn och ungdomar under 18 år.
På avdelningen arbetar en psykolog, två läkare, nio sjukstöterskor, åtta mentalskötare, en socionom och en sekreterare.
Den som är bland annat djupt deprimerad, har försökt ta sitt liv eller behöver hjälp med att äta kan få hjälp av personalen på akutmottagningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!