2015 gjordes en grundlig undersökning av området. Syftet var bland annat att avgränsa deponin, identifiera föroreningar och karaktärisera vilka typer av föroreningar som förekommer inom området.
– Det är Piteå stads nedgrävda deponi som hela det här området befinner sig på. Det är ett förorenat område, man vet på ett ungefär vad som finns där, alltså hushållsavfall, sade Ingrid Olofsson, miljöinspektör, till PT i maj 2016.
Deponin användes under åren 1920 till 1965 och efter att den avslutades har delar av området använts för båtuppställning, stolpupplag, snötipp och brandövningsplats. Ett stort problem som konstaterades i slutrapporten var avrinningen från snötippen där man ville undvika att smältvattnen rinner genom avfallet som ligger under.
Under våren 2016 grävdes det i marken för att identifiera den exakta gränsen för deponin. Gamla flygfoton användes som fingervisning om hur stor deponin varit.
Projektledaren Joakim Lundberg, tyckte arbetet kändes övergripbart och ansåg inte att det krävdes orimligt stora åtgärder för att klara av de miljökrav som miljö- och hälsa ställde.
I december 2018 begärde Ingrid Olofsson in uppgifter på vilka åtgärder som vidtagits i området. Av svaret framgår bland annat att för parkförvaltningens kontor, samt brandövningsplatsen har en avluftning gjorts. Detta för att släppa ut den gas som kan bildas ur deponin. Vid handelsträdgården har gasdetektorer installerats. Här finns utrymmen där det finns risk för att gas ansamlas och här bör en dörr konstrueras så att luft kan cirkulera trots att dörren är stängd. Detta har inte gjorts enligt skrivelsen.
Ingrid Olofsson säger att det i dag inte föreligger några akuta krav på vidare åtgärder men att rekommendationen är att de åtgärder som är föreslagna ska utföras.
– Vissa saker återstår och min uppfattning är att de kommer att göras så småningom, men när i tid det blir vet jag inte, säger hon.
På gång i området är en omledning av dagvatten från Annelund. Vatten som man vill leda i diket längs Bergsviksvägen och som i slutändan mynnar ut i Södra fjärden vid Västra kajens camping.
– Pireva ingår i det här projektet som är i sin linda. Vad vi behöver göra är att täta diket så att det inte kommer in vatten där som urlakats ur deponimassorna från Västra kajen, säger Joakim Lundberg som förklarar att det finns flera sätt att täta ett dike, bland annat med en gummiduk.
Bakgrunden till vattenomledningen är att dagvattnet från Annelund orsakat översvämning på Västergatan ett antal gånger.