Dags för viktiga gymnasieval

Just nu kan landets niondeklassare göra sina val till gymnasiet. Efter förändringarna i fjol har yrkesprogrammen minskat nationellt sett, något som inte slagit igenom lokalt - än i alla fall.

Niondeklassarna Linus Burman, Martin Karlsson, Felix Öberg samt Tea Lundmark och Moa Lundberg, ska göra sina gymnasieval i dagarna. De vet alla åtminstone på ett ungefär vad de ska välja.

Niondeklassarna Linus Burman, Martin Karlsson, Felix Öberg samt Tea Lundmark och Moa Lundberg, ska göra sina gymnasieval i dagarna. De vet alla åtminstone på ett ungefär vad de ska välja.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2012-01-11 06:00

Den nya gymnasieskolan, som av utbildningsminister Jan Björklund presenterades som en stor satsning på yrkesprogrammen, kom i själva verket att få en i alla fall delvis motsatt effekt. Färre elever började på ett yrkesprogram i höstas, jämfört med tidigare år.

Orsaken tros vara att yrkesprogrammen nu inte automatiskt ger behörighet för högskolestudier. Eleverna har dock möjlighet att välja till kurser för få behörighet.

Minskar - och ökar
- En förklaring till att yrkesprogrammen tappar elever kan vara att man inte varit medveten om den möjligheten. Det är viktigt att lyfta fram att dörren till högskolan inte är stängd bara för att man väljer ett yrkesprogram, sa Skolverkets generaldirektör Anna Ekström då de preliminära siffrorna presenterades i slutet av november 2011.

De visade att 31 procent av gymnasieeleverna valt ett yrkesprogram, en minskning med fyra procentenheter, medan så många som 51 procent valt ett högskoleförberedande program, en ökning med tre procentenheter.

Den här förskjutningen har dock inte märkts av lokalt. I alla fall inte än.

Kan ändras
- Vi såg ingen sådan tendens inför hösten 2011, då var det fortsatt högt tryck på ansökningarna till yrkesprogrammen, säger gymnasiechefen Eva Lindbäck vid Strömbackaskolan.

Saken kan dock komma att ändras på sikt.

- Vi hade öppet hus i december och det ger ju en första indikation på intresset för de olika utbildningarna, säger Lindbäck och berättar att man då märkte av ett mycket stort intresse för teknikprogrammet, samhälls- och ekonomi likaså, vilket skulle kunna indikera ett ökat tryck på de högskoleförberedande utbildningarna.

- Men å andra sidan var det rätt stort intresse för de tekniska yrkesprogrammen också så ... ja, vi får se när ansökningarna strömmar in.

Och välja, det kan man göra redan nu. Från och med måndag 9 januari till och med fredag 10 februari är den gemensamma valwebben öppen för Fyrkantens gymnasieskolor (Piteå, Älvsbyn, Luleå och Boden).

I klass 9 B på Pitholmsskolan var det många som redan bestämt sig och hade framtiden mer eller mindre klar för sig, medan andra tvekade.

- Jag har ingen aning om vad jag ska bli, men det lutar åt natur- eller teknikprogrammet, sa Emma Olofsson, som i så fall kan få sällskap i klassen av John Larsson och Lina Lundberg, som båda tänkt välja natur för att det är en bra grund att bygga vidare på, eller Martin Karlsson som väljer teknik för att bli "någon slags ingenjör" så småningom.

Fordons och restaurang
Klasskamraterna Linus Burman och Felix Öberg lutar åt att välja fordonsprogrammet.

- Jag är intresserad av motorer, konstaterar Öberg - och så lockar ju förstås körkortet med flera behörigheter.

- Jag ska bli socionom, men har inte riktigt valt vilken väg jag ska gå. Antingen blir det samhälls eller så omvårdnads, funderar Moa Lundberg, medan Tea Lundmark däremot är stensäker.

- Det blir restaurang med bild som tillval, och så extra fotbollsträning!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om