- De väljer träd som redan står i blom eftersom de ser finare ut. Men träd som blommar redan på försommaren kommer ofta från södra Sverige och har inte den härdighet som behövs för att klara sig här uppe.
Överhuvudtaget tycker Eila att norrlänningar borde få en ökad kunskap om vikten av att handla växter och träd som odlats häruppe och inte köpa vad som helst som körs upp från södra Sverige.
- Vi översvämmas av växter söderifrån som säljs ut billigt och folk köper utan att fråga var de kommer ifrån eller vilken kvalite de har.
Hon konstaterar att om folk inte gynnar de egna odlingarna här uppe kommer de att dö ut.
- Det finns så mycket här uppe som är vackert och som fungerar, folk borde lära sig att använda det istället för växter som odlats i södra Sverige. Skåningarna skulle ju aldrig drömma om att åka till Italien och köpa citronträd för att plantera i den egna trädgården.
Finska och ryska
I sin handelsträdgård i Norrfjärden har Eila ett 40-tal olika sorters äppelträd, de flesta från Finland och Ryssland men även en och annan sort från södra Sverige som hon vet fungerar.- Här finns också Silva som är en egen sort som tagits fram på försöksgården i Öjebyn och som får jättegoda äpplen.
Från Finland kommer sorten Peräpohjala som fungerar upp till zon 8 och anses vara den härdigaste i världen. Ryska Borgowskoje är också en härdig sort som ger väldigt söta äpplen.
Det finns också äpplen med lätt smak av päron, med kanelsmak och några sorter som smakar hallon.
- Helst ska man ha två eller flera olika sorters träd, inte samma eftersom äpplen inte pollinerar med samma sort. Helst bör sorterna också blomma samtidigt.
Man bör också ha koll på om det är en sommar-, höst- eller vintersort som ju ger frukt på olika tidpunkter.
Gödsla i tid
Att gödsla sina äppelträd kan vara bra men aldrig efter midsommar, då fortsätter de att växa för länge och hinner inte avmogna och förvedas innan den kalla årstiden sätter in.- En del säger att träden ska beskäras så fort de har inhandlats men jag brukar rekommendera att vänta till året efter så att de hunnit etablera sig.
Att beskära mitt i sommaren går bra, säger Eila och pratar om JAS, juli-augusti-september, som bra beskärningsmånader. Tillvägagångssättet vid beskärning är inte helt självklart och enkelt men ändå något som alla kan lära sig.
- Det finns en jättebra bok för norrländska förhållanden där över 100 äppelsorter beskrivs, tipsar hon.