Dags att räkna dina vinterfåglar

Den 26-29 januari genomför Sveriges Ornitologiska Förening, SOF, en vinterfågelräkning där alla fågelmatare runt om i landet uppmanas att rapportera in vilka och hur många fåglar de sett vid sina fågelbord.

Piteå2007-01-20 00:00
Ove Persson från Norrbottens Ornitologiska Förening vill uppmärksamma alla fågelmatare på årets vinterfågelräkning som Sveriges Ornitologiska Förening, SOF, genomför mellan den 26 och 29 januari.

- Vi hoppas att så många fågelmatare som möjligt rapporterar in det högsta antal talgoxar, blåmesar, domherrar och så vidare som man samtidigt sett i anslutning till matplatsen, säger han.

- Rapportera också gärna vad ni matar med.

Rapportera via nätet

Helst vill SOF att man rapporterar in via deras webbplats där det också finns färdigtryckta blad att fylla i och skicka in.

Det kan vara en konst att lyckas locka vinterfåglarna till sitt fågelbord. Ett av tipsen från SOF är att starta tidigt så att "stamtruppen" vänjer sig vid att det finns mat hos dig och sedan lockar andra passerande fåglar att stanna till. Stamtruppen är fåglar som häckar i närheten och som stannar kvar i trakten året om.

Välj en plats för ditt fågelbord där det råder lugn och ro och inte är så mycket störningar, gärna på baksidan av huset där folk inte kommer och går. En katt i närheten kan också göra att fåglarna undviker ditt fågelbord. Se också till att att det finns skydd i närheten i form av en tät buske, häck eller liknande, i fall sparvhöken kommer farande.

Skillnad på fröer

Det är stor skillnad på olika fabrikat av fågelfröer.

De billiga är ofta dyra med tanke på innehållet. De flesta fröätande fåglar föredrar fettrika fröer som solrosfrö och hampfrö, medan nästan bara gulsparven har havre högst på önskelistan (se vidare i faktarutan). Välj rent solrosfrö i stället för en dålig blandning, men allra bäst är en välkomponerad blandning med mycket solros och lite havre.

Det är också viktigt att hålla rent runt fågelbordet. För mycket fågelmat som trillar ner kan dra till sig råttor och fågelavföring på utfodringsplatsen och det kan sprida smittsamma sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om