Hösten är här och för många innebär det att det är dags att stänga igen sommarstugan eller ta upp båten för vinterförvaring. Var tredje svensk med någon typ av fritidsboende har dock upplevt problem med höga fuktnivåer, vilket kan vara skadligt för både hälsa och egendom. Även i hemmet har var tredje svensk erfarit en förhöjd fuktnivå, de som bor i hus är värst drabbade enligt en undersökning som Henkel gjort.
De flesta upplever fuktproblem i badrummet och köket. Kondens på fönsterrutor är det överlägset vanligaste tecknet för att upptäcka att fuktnivån är för hög.
Risken för luftvägsinfektioner och problem som hosta och väsande andning kan öka, personer med astma och allergi är särskilt känsliga.
– Det är kanske vanligare än vad många tror. Nu när många stänger igen sommarstugan för säsongen är det klokt att fundera på lämpliga åtgärder för att få bukt med fukten, säger Ilona Reinekoski, på Henkel.
Bland svenskar som bor i äldre fastigheter byggda innan 1920-talet, är andelen som upplevt en hög fuktnivå 45 procent. För byggnader uppförda på 60- och 70-talet är siffrorna snarlika, 42 respektive 43 procent.
Att vädra är den vanligaste åtgärden för att komma tillrätta med en förhöjd fuktnivå, 35 procent har använt sig av den metoden. 14 procent har använt sig av en avfuktare och 19 procent har sett över sin ventilation.