Dags att höstbesikta bostaden och stugan

Var tredje svensk har upplevt problem med höga fuktnivåer i både huset och fritidsboendet.

Nu när många stänger igen sommarstugan för säsongen är det klokt att fundera på lämpliga åtgärder för att få bukt med fukten. (Arkivbild)

Nu när många stänger igen sommarstugan för säsongen är det klokt att fundera på lämpliga åtgärder för att få bukt med fukten. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2018-10-10 08:25

Hösten är här och för många innebär det att det är dags att stänga igen sommarstugan eller ta upp båten för vinterförvaring. Var tredje svensk med någon typ av fritidsboende har dock upplevt problem med höga fuktnivåer, vilket kan vara skadligt för både hälsa och egendom. Även i hemmet har var tredje svensk erfarit en förhöjd fuktnivå, de som bor i hus är värst drabbade enligt en undersökning som Henkel gjort.

De flesta upplever fuktproblem i badrummet och köket. Kondens på fönsterrutor är det överlägset vanligaste tecknet för att upptäcka att fuktnivån är för hög.

Risken för luftvägsinfektioner och problem som hosta och väsande andning kan öka, personer med astma och allergi är särskilt känsliga.

– Det är kanske vanligare än vad många tror. Nu när många stänger igen sommarstugan för säsongen är det klokt att fundera på lämpliga åtgärder för att få bukt med fukten, säger Ilona Reinekoski, på Henkel.

Bland svenskar som bor i äldre fastigheter byggda innan 1920-talet, är andelen som upplevt en hög fuktnivå 45 procent. För byggnader uppförda på 60- och 70-talet är siffrorna snarlika, 42 respektive 43 procent.

Att vädra är den vanligaste åtgärden för att komma tillrätta med en förhöjd fuktnivå, 35 procent har använt sig av den metoden. 14 procent har använt sig av en avfuktare och 19 procent har sett över sin ventilation.

FAKTA

Vad kan man göra själv?

Ta för vana att regelbundet göra en besiktning av bostadens alla utrymmen. Titta efter tecken på fritt vatten, spår av läckage, fukt och avvikande lukt. Titta i tak- och golvvinklar, kika runt fönster och vid vattenfyllda element efter tecken på fukt.

Kontrollera att ventilationen fungerar i bostaden, till exempel genom att kolla att tilluftsintag inte är tätade och att det suger ut luft i frånluftsdonen. Vädra om det ändå känns instängt. Se till att använda köksfläkten vid matlagning och rengör gärna filtret regelbundet.

Möglar det lätt på ytskikt och duschdraperier i våtrum? Använd en gummiskrapa för att få bort det mesta av vattnet på väggar och golv och öka ventilationen/vädra ut efter dusch. Tvätta av ytor och draperier regelbundet så hinner inte mögel lika lätt få fäste.

Rensa regelbundet alla vattenlås i golvbrunnar och tvättställ så slipper du att det uppstår obehaglig lukt.

Kolla så att avlopp och takrännor fungerar som avsett.

Titta efter färgförändringar och använd näsan, lukta speciellt i golvvinklar. Att det luktar unket i golvvinklar kan vara tecken på en fuktskada i grund eller yttervägg.

Ibland är det lösa föremål och material som dragit åt sig fukt (fuktiga blomkrukor, byggspill, kartong på källargolvet, möbler) och börjat mögla – lätta att ta bort. Andra gånger är det golvlister, trösklar eller annat material med organiskt innehåll som har direktkontakt till källarmurar, betonggolv eller andra svalare och fuktigare ytor och som hyfsat lätt kan demonteras.

I mindre utrymmen där ventilationen är begränsad och uppvärmning inte något alternativ kan man ta hjälp av olika sätt att avfukta luften lokalt.

Rapportera fuktskador till fastighetsägaren så att tecken på läckage samt mögel- och rötskador kan fångas upp tidigt. Annars kan det bli mycket dyrt både för hälsa och plånbok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!