Dags att frossa i närodlad mat

På Stormyrbergets lantgård har vårens sådd gett en god skörd. Under helgen bjuder gårdsbutiken in till skördehelg.

Grisarna ligger och mår gott ute i hagen. Till våren blir den här ytan ett nytt trädgårdsland.

Grisarna ligger och mår gott ute i hagen. Till våren blir den här ytan ett nytt trädgårdsland.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2018-08-25 15:29

Stormyrbergets lantgård har under sommaren utökat sin verksamhet med familjen Ramnek, som flyttat in på gården och startat gårdsbutik och trädgård. Under helgen salufördes trädgårdslandets alla läckerheter i den nyöppnade gårdsbutiken.

– Vi har haft en helt fantastisk sommar med otroligt många besökare. Det känns verkligen som att folk är redo nu, de vill ut på landet och köpa lokalproducerad mat, säger Mari Ramnek, som driver trädgården och gårdsbutiken på Stormyrbergets lantgård.

Hon ser verksamheten som en mötesplats och ett forum för hennes passion, lokalproducerad mat.

– Jag odlar och säljer bara sådant som går att äta. Sen visar jag gärna upp hur vackert det dessutom är, säger hon och visar en hel rabatt full med mynta.

– Allt jag har drivit upp här ska jag plantera ut i trädgården som jag håller på att anlägga, men jag säljer det också, säger hon och skrattar.

Mari Ramnek brinner för självhushållning och för att sprida kunskap om hur man kan odla sin egen mat.

– Till våren kommer vi hålla kurser som handlar just om det, vi vill få fler att fräsa upp gräsmattan och börja odla grönsaker i trädgården, säger hon.

Mari Ramnek menar att det varken behövs särskilt stor yta eller så mycket tid som många tror att det tar att odla sina egna grönsaker.

I gårdsbutiken säljer hon och hennes dotter Anna Ramnek bland annat rödbetor, bönor, morötter, spenat och fänkål från Stormyrberget.

– Vi har köpt in en del från Mattesbäckens ekogrönt, som vi också säljer här. Vi säljer även ägg och köttlådor, det är jättestor efterfrågan på lokalproducerad mat, säger Mari Ramnek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!