Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson besökte Norrbotten i dagarna.
Bland annat passade Maria Ferm på att träffa tvååriga Maria Gevokiyan och hennes fosterföräldrar i Blåsmark. Flickan har bott med Jens och Lisa Marklund hela livet men riskerar nu att utvisas till Armenien med sina biologiska föräldrar som inte kan ta hand om henne.
– Det är ett exempel på hur barn tyvärr drabbas av den migrationspolitik som vi har idag. Det är just därför att vi ser sådana här fall som vi också har arbetat hårt för att förändra lagstiftningen, säger Maria Ferm.
Lagändring
Miljöpartiet har kommit överrens med regeringen om en lagändring för att fler utsatta flyktingbarn ska få stanna i Sverige. Efter den 1 juli ska det räcka med "särskilt ömmande skäl" istället för "synnerligen ömmande skäl".
– Det handlar om barn som kanske har bott länge i Sverige, är sjuka och inte kan få vård i hemlandet, eller lever med väldigt svåra familjesituationer. Jag hoppas att det här kan göra att några fler barn kan få en möjlighet att växa upp i en trygg tillvaro i Sverige, säger Maria Ferm.
Humanare verkställighetshinder
Den nya lagen kan inte tillämpas retroaktivt men enligt Maria Ferm införs även en humanare skrivning när det gäller möjligheten för barn att få verkställighetshinder av uvisningen – något som skulle kunna underlätta för Maria Gevokiyan vars möjlighet att åka till Armenien nu utreds av Migrationsverket.
– Barn ska inte behöva ha lika starka skäl som vuxna för att få stanna, säger Maria Ferm som till nästa mandatperiod vill se att särskilt ömmande omständigheter även ska gälla vuxna samt att barn som föds och bor i Sverige bör kunna få medborgarskap.
På tisdagseftermiddagen åkte Maria Ferm till Älvsbyn för att sätta sig in i utvisningen av den irakiska familjen Anwar som hämtades av polis och skickades iväg till Bagdad efter sju år i Älvsbyn.