Dagens BB-vård görs i hemmen

BB-VÅRD. Det är drygt fyra år sedan BB- och förlossningsavdelningarna i Piteå stängdes för gott. Men BB-vården finns kvar. I dag kommer barnmorskorna till mammorna och inte tvärtom.

Piteå2006-05-10 00:00
Det är torsdag förmiddag och barnmorskan Gudrun Berglund knackar på hemma hos Anna Wiklund och Janolof Selin i Piteå. Anna sitter med deras nyfödda knyte, en kille som ännu inte har något namn, i famnen och ammar. Familjen har varit hemma i ett dygn. De stannade i 66 timmar på BB i Sunderbyn och skulle egentligen ha åkt hem ännu tidigare om inte Janolof drabbats av magsjuka och feber.

Hade familjen varit kvar i Sunderbyn i 72 timmar eller mer hade de skrivits ut från BB, men i och med att vistelsen blir kortare än tre dygn tar landstingets relativt nya enhet BB-vård i hemmet vid. I Piteå innebär det att en barnmorska ringer en dag efter hemkomsten för att kolla läget, och man bestämmer tid för eventuellt hembesök. Det sker ofta efter ytterligare en dag.

Specialistmödravård

Gudrun Berglund slår sig ner i soffan bredvid den nyblivna mamman och bebisen och frågar hur det går. Hela familjen sitter en stund och resonerar om förlossningen, lillens färg, hans bajs och annat som känns aktuellt. Sedan ska hon sticka honom i handen. PKU-provet görs efter minst 72 timmar för att hitta eventuella rubbningar i ämnesomsättningen på ett tidigt stadium.

- I dag går de flesta hem efter cirka 40 timmar, säger Gudrun Berglund när vi träffar henne och kollegan Elisabeth Marklund på avdelningen vid Piteå älvdals sjukhus. Här finns specialistmödravård för komplicerade graviditeter där läkarvård krävs, här görs också ultraljudsundersökningar, CTG-undersökningar (då barnens hjärtljud kontrolleras) och fosterljudsregistreringar om det behövs. De tre barnmorskorna som är kvar efter BB-flytten till Sunderbyn har också samtal med mammor som känner stark rädsla inför förlossningen.

Den vanliga mödravården i kommunen finns i primärvården ute på vårdcentralerna. Första gången de blivande mammorna träffar de barnmorskor som sedan ska göra hembesök är vid ultraljudsundersökningen i vecka 18. Sedan ses de igen efter förlossningen.

Städade

BB-vård i hemmet har funnits i Piteå sedan BB stängdes i januari 2002. De barnmorskor som fått de kvarvarande tjänsterna fick samtidigt lägga ner en verksamhet och bygga upp en ny.

- Vi städade bort en massa möbler och rensade och slängde papper. En hel avdelning skulle bort, säger Elisabeth Marklund.

- Samtidigt gick det fort att sörja, säger Gudrun Berglund.

- Det var en jobbig tid, bekräftar Elisabeth Marklund. Sista året arbetade vi som fick vara kvar sida vid sida med de som inte fick det. Det blev vissa slitningar - inga djupa kontroverser, men det var som en bodelning, en skilsmässa.

- Den största sorgen var att vi tappade våra arbetskompisar, säger Gudrun Berglund.

Känner sig viktiga

I dag vet de att kollegorna som följde med flyttlasset till Sunderbyn trivs bra på sin nya arbetsplats. Själva känner de att de fyller en viktig funktion.

- Vi fungerar som spindlar i nätet mellan primärvården och förlossningsvården, säger Elisabeth Marklund. I och med att vårdtiderna är korta i Sunderbyn försöker vi göra så mycket som möjligt här.

BB-vård i hemmet är som en förlängning av vistelsen på sjukhuset, beskriver barnmorskorna.

- Det är som att vi går in i en sal på BB. Vi frågar om samma saker.

En del avböjer

En del avböjer hembesök.

- De kanske tycker att vi kommer och kontrollerar dem, men så är det inte. Eller så känner de att de har allt under kontroll.

Gudrun Berglund tycker att mammorna kommer mer till sin rätt på hemmaplan jämfört med inlagda på en BB-avdelning.

- Deras egna resurser tas tillvara bättre när de åker hem. De får blomma ut mer som föräldrar.

De nyblivna föräldrarna Anna Wiklund och Janolof Selin tycker att systemet är bra.

- Hemmiljön är ju vår verklighet, BB är landstingets verklighet, säger Janolof. Frågorna dyker ju upp nu sedan vi kommit hem.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om