Vädret har varit lite för kallt för att locka till däckbyte. En del har haft tid bokad men har avbokat just på grund av detta.
- Vi har ganska fullbokat hela den här veckan. Ungefär en fjärdedel av våra kunder har bytt men vi har kvar ungefär 2 100 i däckhotellet, säger Magnus Nordmark, Däckia.
Veckan framöver räknar man med att jobba för högtryck. Då är det full fart som gäller och för att hinna med jobbar man sent på kvällarna.
Iris Johansson körde i alla fall in sin bil på plats för att få på sina sommardäck.
- Jag ska inte köra till fjälls eller så. Förr brukade vi åka dit den första maj men i år blir det inte och då är det lika bra sätta på sommardäcken.
Ny EU-märkning
I vår är första däckbytessäsongen där alla nya sommardäck som säljs ska ha ny EU-märkning. Ungefär samma märkning som redan finns på vitvaror, en slags kvalitetsmärkning så att köparna kan se energivärdet.
Den nya däckmärkningen omfattar områdena rullmotstånd/bränsleekonomi, väggrepp på vått underlag och bullernivå.
Egenskaperna rankas enligt en skala från A till G, där A representerar de bästa egenskaperna.
Däck sålda efter den 1 november 2012 ska ha EU:s nya däckmärkning. Om inte sommardäcken har denna märkning är de inte anpassade för europeiskt klimat. Märkningen omfattar inte dubbdäck.
Att förstå vad märkningen betyder kan vara svårt.
- Det är däcktillverkarna själva som sätter märkningen. I sommar kommer många däck från Kina som har AA, det bästa, säger Magnus Nordmark.
Hans råd är att om man hittar ett däck från Kina med sådan märkning ska man nog vara kritisk.
- De stora däcktillverkarna kan man nog lita på. De har för mycket på spel om de skulle bli avslöjade vid en stickprovskontroll.
Hur är det då med lufttrycket? Med rätt tryck drar bilen i genomsnitt tre procent mindre bränsle.
- Men det är en myt att man spar bränsle med hårdare däck. Man förlorar komfort. Jag tycker man ska gå efter det som bilens tillverkare rekommenderar, säger Nordmark.