Däck för en miljon ska bytas på Wibax

Det blir en dyr smäll till hösten för Wibax i Piteå och många andra transportföretag, när lagen om vinterdäck på hela ekipaget trätt i kraft.

Magnus Sundström tycker att det viktigaste är säkerheten på vägarna, men ställer sig frågande till hur de nya reglerna kring vinterdäck ska kunna kontrolleras tillfredställande.

Magnus Sundström tycker att det viktigaste är säkerheten på vägarna, men ställer sig frågande till hur de nya reglerna kring vinterdäck ska kunna kontrolleras tillfredställande.

Foto: Catrin Renlund

PITEÅ2019-01-18 17:11

Hösten 2019 ska, som brukligt är, nya vinterdäck monteras på vart och ett av Wibax lastbilsekipage. Företaget har 47 stycken lastbilar i Sverige, varav 17 i Piteå. Skillnaden nästa vintersäsong blir att ytterligare ungefär 200 däck måste köpas in för en kostnad av en miljon kronor.

Det blir följden av den nya lagen om att inget annat än vinterdäck får rulla på svenska vägar på de tunga ekipagen under vintersäsongen.

Magnus Sundström, vd för Wibax logistics, säger inte så mycket om kostnaden och tycker att det i grunden är bra med vinterdäck på alla hjul, men ställer sig frågande hur det ska kontrolleras.

– Det viktigaste är ju säkerheten såklart, men jag undrar hur detta ska efterlevas. Det här är en bransch med marginaler och spelreglerna ska vara lika för alla, säger han.

Malin Öhrlund, styrelseledamot i Sveriges åkeriföretag i norr, hävdar att kontrollfunktionen har diskuterats och att trafikpolisen i Norrbotten är förstärkt med tio poliser från årsskiftet. De kommer även att bli fler i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

– Det är ju väldigt positivt. Helst vill vi att kontrollen ska ske vid gränserna, men vi är inte där än, säger hon.

Sveriges åkeriföretag tycker att alla åtgärder som bidrar till att öka trafiksäkerheten är positiva men åkarna ställer sig mycket tveksamma till att vinterdäck på hela ekipaget är rätt beslut att ta.

– Det här lyfter regeringen för att få bukt med den utländska trafiken som färdas efter våra vägar och kanske inte har adekvat utrustning. Men de har felaktiga fordon – dragbilar som bara har två axlar, så kallade EU-trailers.

Hon berättar att åkerinäringen driver frågan om att förbjuda den här fordonskombinationen väldigt hårt. I Norge är den inte tillåten men de är inte med i EU vilket ju Sverige är. Detta är ett problem, menar Öhrlund som dock är glad över att infrastrukturminister Thomas Eneroth har hörsammat vad åkarna vill och driver frågan.

– För även om de här fordonen har vinterdäck så kommer de att stå efter E10 som fällknivar. De här olyckorna kommer ändå att ske.

Den nya lagen om vinterdäck på hela ekipaget kommer även att medföra en jättekostnad för åkerinäringen.

– För större åkerier blir det jättekostnader men det är ju också en miljöfråga. Vad ska man göra med alla däck som blir värdelösa? undrar Malin Öhrlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om