Då ska bärgningen av Munksund 5 vara gjord

Piteå kommun har gått ut med en ny upphandling för att bärga det oljeläckande fartyget Munksund 5 från botten av Inre Pitefjärden. Avdelningschefen Johan Wirtala hoppas att båten ska vara uppe på land innan november.

Tanken är att Munksund 5, som ligger på botten av Inre Pitefjärden, ska bärgas under senhösten. Intresserade företag kan just nu lägga anbud för att utföra bärgningen.

Tanken är att Munksund 5, som ligger på botten av Inre Pitefjärden, ska bärgas under senhösten. Intresserade företag kan just nu lägga anbud för att utföra bärgningen.

Foto: Jens Ökvist/Tony Berglund

Piteå2023-03-17 20:00

För nästan 60 år sedan sjönk bogserbåten Munksund 5, och än idag ligger vraket öster om Tingsholmen i Inre Pitefjärden. Förra sommaren var tanken att vraket skulle bärgas, men då valde Piteå kommun att avbryta upphandlingen.

– När vi fick in anbuden skiljde det väldigt mycket i pris. Vi tog in ett företag som låg bäst till, men då visade det sig att de inte uppfattat handlingen så som vi tyckte att vi hade skrivit den på. Då valde vi att avbryta upphandlingen då den var för otydlig, säger Johan Wirtala, avdelningschef vid planeringsavdelningen på Piteå kommun.

Nu har kommunen tagit ett omtag och gått ut med en ny upphandling. Företag som är intresserade av att bärga vraket har nu på sig till i mitten av april att lämna in anbud till kommunen.

– Nu har vi tagit hjälp med upphandlingen för att den ska bli tydligare så att det här ska utföras som vi tänker.

På vilket sätt vill ni att det här ska göras?

– Kort sagt att man ska bärga Munksund 5 och ställa upp den på en uppställningsplats och sanera den. Under tiden får det inte läcka ut någon olja. 

Enligt uppgift kan det ha funnits uppemot 6 000 liter tjockolja då båten sjönk, och med jämna mellanrum har det observerats oljespill i området som misstänks komma från vraket. Hur mycket olja det finns kvar i dag är högst oklart, men både växter och djur påverkas av oljeutsläpp som sker i den marina miljön.

– När vi gjorde dykningarna för ett antal år sedan var det för farligt att gå in i båten och titta. Vi sa att det inte var värt att riskera människoliv för att gå in och titta hur mycket olja det var kvar. Men det man kunde se var att det fanns olja i undertaket bland annat, säger Johan Wirtala och fortsätter:

– Det kan vara ända upp till sex kubik olja i tankarna om de är fulla. Samtidigt kan det vara väldigt lite olja också. Båten har ju som sagt legat på botten i många år.

Då anbudstiden gått ut i mitten av april behöver kommunen ett antal veckor på sig för att analysera anbuden.

– Vi har sagt att bärgningen ska vara gjord före november, innan isen har lagt sig. Vi har inga övriga restriktioner förutom att man ska kontakta räddningstjänsten och allmänheten runt omkring. Men det kanske är olämpligt att göra det under högsäsong då det är mycket båtar som kan störa runtomkring, säger Johan Wirtala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!