Då får uteserveringarna öppna i år

Det blir en tidigarelagd och avgiftsfri säsong för uteserveringar och tillfällig försäljning även i år.

Wilma Melander och Vilma Renberg tycker att det betyder mycket att få öppna uteserveringen tidigare. "Det blir extra platser och smittorisken minskar", säger Wilma Melander.

Wilma Melander och Vilma Renberg tycker att det betyder mycket att få öppna uteserveringen tidigare. "Det blir extra platser och smittorisken minskar", säger Wilma Melander.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-03-01 16:44

Våren 2020 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att tidigarelägga uteserveringssäsongen samt tillfälligt ta bort avgifterna för uteserveringar och tillfällig försäljning på offentlig plats som en följd av covid-19. Nu har samma beslut tagits för 2021. Syftet är, precis som ifjol, att försöka lindra de ekonomiska effekter som pandemin har medfört för Piteås lokala butiker, restauranger och kaféer.

– Covid-19-pandemin har påverkat många negativt och det är ett fortsatt tufft läge för bland annat näringslivet i Piteå kommun. Det är ett extraordinärt läge som fortsatt råder och vi behöver göra konkreta åtgärder även detta år, säger Brith Fäldt, (V), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Sommarsäsongen för uteserveringar i Piteå kommun varar i vanliga fall från den 1 maj till 30 september, men utifrån detta beslut kan sommarsäsongen för uteserveringar starta redan den 1 april på Storgatans uppvärmda del och den 15 april på övriga gator.

– Man kan ansöka om att öppna uteverksamhet på övriga delar också innan 15 april. Är det möjligt ska inte vi från kommunens sida sätta käppar i hjulen, säger Jan Johansson, förvaltningschef samhällsbyggnad.

Espresso House har fått tillstånd för att öppna ute den 15 april.

– Vi ställer ut möblerna så snart vi får. Förra året när vi ställde ut dem blev det snöstorm i samma veva och den bilden hamnade i kvällspressen. Vi har relativt mycket folk inne också även om det inte går att jämföra med innan pandemin. Men vi ser som positivt att folk följer restriktionerna, säger Linnea Fernlund, platschef på Espresso House i Piteå.

Alexander Wettainen på Panelen i Piteå tycker att det är ett bra initiativ av kommunen att tidigarelägga utesäsongen. Han ser fram emot att utemöblerna får ställas fram om en månad.

– Om vädret tillåter kommer vi att sätta ut möblerna så snart det går. Nog tror jag att det blir bra, det ger lite liv ute på gatan. Men vi har ganska liten plats, det blev smalt då begränsningarna kom ifjol och vi var tvungna att ta bort kanske hälften av borden för att inte ha dem för tätt, säger han.

Centrum krog skulle kunna öppna ute den 15 april, men enligt Ida Åhman kommer det inte att bli aktuellt.

– Nej, inte förrän torget är sopat. Dessutom ska man ju också vilja sitta ute, jag tippar att det kan bli sista helgen i maj för oss, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!