Cykla säkert!

Att cykla är ett roligt och enkelt sätt att ta sig fram. Dessutom blir man pigg och får bättre motion av att cykla. Men ibland kan det vara lite svårt att veta vilka regler som egentligen gäller i trafiken.

Det finns speciella cykelbanor som är gjorda enbart för cyklister. Betydligt säkare än att cykla längs en trafikerad väg.

Det finns speciella cykelbanor som är gjorda enbart för cyklister. Betydligt säkare än att cykla längs en trafikerad väg.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2009-08-31 06:00
Även om man inte behöver körkort för att cykla räknas cykeln som ett fordon, precis som en bil, och man måste följa trafikreglerna.
Det finns en hel del att tänka på när man ger sig ut i trafiken. Därför rekommenderar bland annat vägverket att barnen ska vara i tolvårsåldern innan de ger sig ut i trafiken på egen hand.
Cykelhjälm
Det första man gör innan man sätter sig på cykeln är att ta på sig en godkänd hjälm. Enligt lag måste barn under 15 år använda cykelhjälm.
Cykelbana
Man ska i första hand cykla på speciella cykelbanor, om det inte finns någon cykelbana ska man cykla på den högra sidan av vägen. Man får inte cykla på trottoarer där får bara de som går vara.
Väjningsplikt
När du cyklar har du nästan alltid väjningsplikt mot andra trafikanter och gående. Väjningsplikt innebär att du som cyklar ska sänka hastigheten eller stanna i god tid så att andra fordon/gående kan passera.
Om du däremot går bredvid och leder cykeln så räknas du som en gående och då har alla fordonsförare väjningsplikt mot dig.
Cykelöverfart
På vissa ställen finns så kallade cykelöverfarter som är gjorda för just cyklister. De är markerade med vita fyrkanter i vägbanan. Här måste både du som är cyklist och den som kör bil vara uppmäksam.
Bilar som kommer körande mot ett övergångsställe ska anpassa sin hastighet så att det inte uppstår fara för cyklister som redan är ute på vägen. Däremot har de ingen skyldighet att stanna och låta dig cykla över om du inte redan är på vägen.
Trafikljus
Det finns också cykelöverfarter som har trafikljus. Här gäller det att trycka på knappen och vänta på grönt ljus innan du cyklar över.
Övergångsställe
Det är inte förbjudet att cykla över en väg på ett vanligt övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är inte alltid så bra att cykla där.
Det bästa är att kliva av cykeln och istället leda den över vägen. En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt och måste släppa förbi både gående och fordon på vägen.
Gågata
I många städer får man inte lov att cykla på gågator, men om du bor där man får cykla på en gågata så får du inte cykla fortare än gångfart och du måste låta gående passera.
Visa att du ska svänga
På en cykel finns inga blinkers som bilar har för att visa att de ska svänga. Du måste istället i god tid sträcka ut din arm för att visa att du ska svänga. Då vet andra trafikanter vart du har tänkt cykla.
Lek inte i trafiken
Det kan vara roligt att göra häftiga trix med cykeln, men trafiken är inte att leka med! Gör trixen hemma på gården eller annat ställe där det inte kör några bilar.
FAKTA Kolla att din cykel är säker
Enligt lag måste en cykel alltid ha:
Ringklocka
Broms
I mörker måste cykeln också ha:
Strålkastare med vitt eller gult ljus fram
Lykta med rött ljus bak
Vit reflex fram och röd reflex bak
Orangegula eller vita reflexer åt sidorna.
Källa: Transportstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om