Leverantören: "Cyberattack slog ut trygghetslarmen"

Det var en cyberattack som låg bakom driftstörningarna som slog ut trygghetslarmen för 100 000 personer i 150 svenska kommuner. Det rapporterar leverantören Careium. I Pite älvdal drabbades över 1 000 personer, mestadels äldre.

100|000 personer med trygghetslarm påverkades av cyberattacken. Arkivbild.

100|000 personer med trygghetslarm påverkades av cyberattacken. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

PIteå2023-03-24 08:57

"Vi kan konstatera att det handlar om en cyberattack. Just nu arbetar ett erfaret team av tekniker med att närmare utreda detaljerna kring det inträffade", skriver företaget Careium, som står bakom tjänsten, i ett pressmeddelande.

Driftstörningarna började natten mot torsdag. Careium jobbade under dagen med att hitta lösningar och vid 18.30 var systemet åter i drift.

De berörda kommunerna uppmanades att aktivera sina respektive krisberedskapsfunktioner. För Piteå kommuns del innebar det merjobb och extra kostnader.

– Alla fick styra om vad de höll på med. Jag uppskattar att det var 20-25 personer som satt och ringde och kontaktade brukare och anhöriga. Sedan är det naturligtvis en kostnad att ta in extra folk till nattpatrullen, säger Helena Magnusson, avdelningschef ordinärt boende på Piteå kommun.

Magnusson ser attacken som en tråkig händelse som drabbar en utsatt grupp.

– Det är jätteolyckligt. Det är olika hur vi drabbas i samhället av cyberattacker. Det blir ju påtagligt att det blir massa jobb och en otrygghet i samhället när man riktar det mot vissa system och verksamheter, säger hon.

Förtroendet finns fortfarande kvar för Careium som levererar trygghetslarm till Piteå och många andra kommuner i landet.

– I grunden tycker jag att de hanterat detta på ett bra sätt, säger Helena Magnusson.

Careium uppger att man reagerade snabbt när cyberattacken upptäcktes.

– Några obehöriga ville komma åt vårat system. Vi upptäckte att våra system inte fungerades som de skulle under natten mot 23 mars, drygt klockan 00.30. Då förstod vi att något inte stod rätt till, säger Maria Khorsand, vd och koncernchef på Careium.

Khorsand berättar att man vidtog åtgärder enligt företagets rutiner. 

– Vi samlade vår krisgrupp enligt plan. Mönstret var så pass tydligt att vi på en gång kunde blockera de som ville komma åt våra system. Genom systematiskt arbete jobbade vi med att isolera, lokalisera och skapa åtgärder, säger hon.

Vilka kan ligga bakom det här?

– Det kan jag inte gå in på, men vi har våra gissningar, säger Khorsand.

Är det utländska grupperingar?

– Jag kan inte kommentera det, säger vd:n.

Vad har det här kostat er?

– De siffrorna kan jag inte gå igenom. Det viktigaste är att vi snabbt kom upp på banan igen, säger Maria Khorsand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!