Luleå står för plogningen av isen fram till kommungränsen vid Pultviksudden och Piteå ansvarar för plogningen på sin sida.
Jippon efter banan
- Mätningar av isen visar på 40 centimeters kärnis, vilket ger bra säkerhet efter bansträckningen. Banan följer den gamla segelleden, den så kallade inre leden, mellan städerna, berättar Persson.Byarna som ligger i anslutning till loppet kommer att ordna jippon både för publik och åkare.
Vid Kallax by, kommer spurtpris och stilpris att utdelas till åkarna och byatävlingar kommer att ordnas för publiken. Även vid Alhamn,Trundöbron och Sandönäset kommer det att finnas matkontroller med diverse aktiviteter.
Vid Sandönäset passerar åkarna en landremsa där man tvingas gå 200 meter.
- Långfärdsskridskor är att föredra, dels för att det är vilsammare för fötterna när man åker längre sträckor, samt att de är lättare att ta av vid landpassage, anser Ove Persson.
Test vid Fårön runt
En speciell ishyvel har införskaffats för att göra isbanan ännu bättre. Hyveln kommer att testas på banan runt Fårön inför helgens Fårön runt.- Hyveln är av samma typ som används när man preparerar curlingbanor, så isen bör ju bli väldigt fin. Samtidigt är det ofrånkomligt att man måste varna för sprickor som kan få den mest vane åkaren på fall säger Persson som själv är rutinerad långfärdsåkare.
Åkarna indelas i en tävlingsklass och motionsklass. I motionsklassen är det tillåtet att använda stavar som hjälpmotor. Blir det motvind från Luleå, vänder man på startplatsen och startar i Piteå.
Paltservering och underhållning vid målgången, blir det däremot oavsett vilken stad målet ligger i.