Den återkommande höstcruisingen avlöpte relativt lugnt. Polisen hade kraftsamlat med tolv personer i yttre tjänst plus trafikenheten som också fanns på plats i kommunen.
– Det var mindre folk och färre bilar, men det kan man aldrig veta i förväg. Vi trodde att det fina vädret skulle bidra till att det skulle bli som i våras, men det blev inte lika kaosartat, säger Victoria Enberg, gruppchef ingripandepolisen.
Förutom polisen var fältare, socialtjänst och föräldrar på stan ute på gatorna. Man hade även nätpatrullering där medborgare fick ställa frågor.
Men trots god stämning så finns det en mörkare baksida av cruisingen. Sex personer omhändertogs för fylleri och fyra av dem är unga.
– De underåriga överlämnades till socialtjänsten eller skjutsades hem till sina föräldrar, säger Enberg.
Åtta anmälningar om misshandel tog polisen hand om under lördagskvällen. En våldsam Piteåbo i 20-årsåldern står för flera av brottsmisstankarna. Han misshandlade flera underåriga och gjorde sig skyldig till hot och förgripelse mot poliser och våldsamt motstånd. Han medtogs till fyllecell och förhördes innan han släpptes på fri fot.
– Vi har fem anmälningar där ungdomar under 18 år är inblandade. I tre av fallen är han den misstänkte gärningsmannen. I och med att det är ett ungdomsärende utreds det snabbt. Det räcker med att en av de inblandade är under 18 år för att det ska bli prioriterat, säger Johan Westbom, förundersökningsledare vid Piteåpolisen.
Bråk, slagsmål och misshandel inträffar oftast när många bilar hamnar på en och samma parkering.
– Det bästa är att ha alla i bilarna. Jag gissar att flera misshandelsfall inträffade på Kyrkparkeringen. Det är en av parkeringarna många vill stå på, man kan stå still och ändå se cruisingen. Den vid bryggeriet är också populär, men på Coop och Ica är det tomt, säger Victoria Enberg.
Cruisingen är ett besvärligt event för polisen att bevaka, men sammantaget är man nöjd med arbetet.
– Generellt sett så var det en helt okej kväll. Cruisingen i sig renderar i många brott. Det är både störning, nedskräpning och folk som sitter obältade. Det är helt orimligt att hinna lagföra alla. Sundsgatan är lång och att hinna med allt som händer under vägen går inte. Vi får försöka hålla ordning och vårt primära mål är att det inte sker grova brott, säger Victoria Enberg.