Crister - en riktig trumbyggare

Han studerar till musiklärare men har även startat ett eget företag. Crister Eriksson 24, år tillverkar och renoverar trummor, trumset och olika trumdelar, och han är unik. Det finns nämligen få företag och personer i landet som sysslar med det.- Jag brinner verkligen för det här, säger han.

Att bygga en trumma innebär mycket piller och skruvande. Här är några av de saker som behövs för tillverkningen.

Att bygga en trumma innebär mycket piller och skruvande. Här är några av de saker som behövs för tillverkningen.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-08-23 06:00
I en källare i bostadsområdet på Ankarskatavägen, på Djupviken, håller Crister Eriksson till. Ett utrymme på cirka 40 kvadratmeter fungerar i dagsläget som hans verkstad och här ligger kartonger, sågspån, verktyg och olika trumdelar huller om buller. Men trots att det är stökigt och svårt att hitta saker är det här ett paradis för Crister Eriksson. Här tillverkar och renoverar han enstaka trummor, hela trumset och olika trumdelar, åt privatpersoner.
- Jag bygger trummorna helt efter kundernas önskemål. Om en kund exempelvis vill ha en modell från sextiotalet så försöker jag tillverka en sådan, säger han och fortsätter:
-Men jag försöker även hitta nya lösningar och innovationer. Att få prova på och experimentera utifrån kundernas idéer och mina egna idéer är halva nöjet.
"Pillernisse"
Crister Eriksson kommer ursprungligen från Strömbäck, utanför Umeå. Numera är han bosatt i Piteå och han pluggar till musiklärare vid Institutionen för musik och medier. Han ska snart börja läsa sitt tredje år och hans inriktning i utbildningen är trummor. Det har alltid varit hans stora passion.
Men på sidan om trummorna har det funnits ett annat intresse. Han har jämt gillat att skruva och laga grejer.
-Jag är en pillernisse som alltid gillat att arbeta med händerna. Jag har spenderat mycket tid i garaget med att meka olika grejer, säger han.
Hjälp av Idéhuset
För två år sedan uppkom idén om att starta ett eget företag som tillverkar och renoverar trummor, trumset och olika trumdelar. Till en början arbetade Crister hemma i lägenheten, men när utrymmet visade sig bli för litet förflyttades verksamheten till utrymmet i källaren några meter bort från lägenheten. Väl på plats i verkstaden vände sig Crister till Idéhuset, som hjälper studerande att starta företag. Där fick han hjälp med bland annat coachning, utbildning och kontakter, vilket resulterade i att hans idéer kunde förverkligas. I december 2007 startade han sitt företag C. Customdrums.
- Jag hade aldrig kunnat ta mig så här långt utan Idéhusets hjälp och stöd. Det är mycket att tänka på när man ska starta ett eget företag så jag är otroligt tacksam över all hjälp jag fått.
Och Crister har arbetat hårt. Förutom att ha lärt sig det som behövs för att driva ett företag, har han dels byggt upp ett kontaktnät och dels samlat på sig så mycket kunskap som möjligt om trummor genom internet och kunniga personer, och på så sätt har han vidareutbildat sig själv. Men han poängterar även att allt skruvande under barndomsåren haft stor betydelse.
-Det hade varit jättesvårt om jag inte haft intresset sedan jag var liten. Genom allt mekande lärde jag mig en hel del. Jag fick även mycket hjälp av min pappa.
Konkurrerar
med storföretagen
I dag finns det få företag i landet som renoverar och tillverkar trummor, trumset och trumdelar, och därför är Crister unik. Enligt honom finns det på sin höjd högst fem företag som bedriver den verksamhet han gör, men det kan finnas privatpersoner som han inte känner till som också gör det, men troligtvis rör det sig inte om så många.
Med sin företagsverksamhet, konkurrerar Crister med storföretagen ute i världen. Och han anser att hans produkter är av minst lika bra kvalité som deras.
- Folk tror många gånger att de stora industrierna har bättre produkter men så behöver det inte vara. Det är betydligt svårare för storföretagen att hålla koll på felmarginalerna. Jag som småföretagare har fördelen att kunna följa varje steg i produktionen. Jag har koll på allt från början till slut eftersom det är jag som sätter ihop varje del, och därmed kan jag
erbjuda produkter av minst lika hög kvalité.
Inköp från utlandet
Eftersom få trumtillbehör tillverkas i Sverige köper Crister in det mesta från olika leverantörer från utlandet, främst USA. Och det är allt från skruvar till trumstommar.
- Det är nästan som vuxenlego. Den enda skillnaden är att bitarna inte passar, säger Crister och skrattar.
De vanligaste träslagen som används för att tillverka trummor är björk och lönn, eftersom de är billigast. Men även om de är standardmaterial när det gäller trumtillverkning, så är Crister fast besluten att prova något nytt. Just nu letar han efter svenska tillverkare som kan förse honom med andra, mer ovanliga träslag, som exempelvis gran. Men även alla olika sorters metaller lockar.
- Jag vill bli ännu mer unik och kunna erbjuda mina kunder något helt nytt. Jag vill att folk ska kunna se mig som "det är han som kan tillverka vilken trumma som helst", säger han.

Idéhuset
Idéhuset startades 2006 i Piteå

Idéhuset finns på Acusticum och hjälper studerande vid Institutionen för musik och medier att utveckla sina
affärsidéer och starta egna företag.

Bland annat hjälper Idéhuset till med coachning, utbildning, kontakter och annat som rör företagsverksamhet. Dock bidrar inte Idéhuset med kapital.

Hitintills i år har 15 studerande i Piteå startat egna företag.

Under året har de studerande kunnat tävla om att få bidrag från Innovationsbron AB (en verksamhet som stödjer entreprenörer som har en idé de vill omsätta i affärer och som samarbetar med Idéhuset). Av alla tävlande valdes några ut som fick presentera sin affärsidé för en jury. Resultatet blev att sex studerande i Piteå och sju studerande i Luleå tilldelades varsitt startkapital på
55 000 kronor. En av dessa var Crister Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om