På hälsocentralen Hällan i Öjebyn utför Piteå hälsocentral provtagning för pågående smitta av covid-19. Då och då händer det att personer som testas vistas ute i samhället samma dag. Carola Martin och Kajsa Westerberg, som tar en hel del sådana prover, har reagerat över företeelsen.
– Det har hänt att jag provtagit någon på förmiddagen och sedan träffar jag samma person på mataffären ett par timmar senare, säger Carola Martin.
Kajsa Westerberg förklarar att innan ett covidtest tas pratar man i telefon där den som ska provtas får information om hur det går till och vad det innebär efteråt. Ett negativt svar meddelas på 1177 medan ett positivt svar innebär att man blir uppringd och att det blir isolering i hemmet och smittspårning. Testet utförs bara på den som har förkylningssymptom.
– Det handlar om att hålla sig hemma så länge man är sjuk och 48 timmar efter att man blivit symptomfri. Tar man ett covid-prov gör man ju det för att man tror att man kan vara drabbad och är man sjuk är man också eventuellt smittsam. Det kan ju ta några dagar att få svar och innan man vet måste man bete sig som att man är smittsam, säger hon och fortsätter:
– Vi är inte ute efter att sätta dit någon men vi känner att folk behöver bli påminda om sitt samhällsansvar.
Det händer att människor väljer att avstå från testet när de får höra att de ska hålla sig hemma i väntan på svar.
– Man undrar ju hur man tänker då, säger Kajsa Westerberg.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt betonar att det enligt smittskyddslagen är individens ansvar att inte utsätta någon annan för smitta.
– Det är illa att det förekommer. Covid-19 räknas som en farlig sjukdom liksom hiv, hepatit och salmonella, säger han.
Hur ska man agera om man är sjuk eller misstänker att man är det?
– Den som har förkylningssymptom ska hålla sig hemma så länge den är sjuk.
Smittspridningen i länet beskriver Anders Nystedt som relativt låg, med knappt hundra nya fall per vecka. Största spridningen just nu finns längs kusten i söder. Luleå är värst drabbat.
– Jämför man med i våras så är det ju betydligt mindre nu men om smittspridningen går upp ökar också risken att smittan tar sig in bland de sköra som faktiskt riskerar att dö. Därför är det viktigt att smittspridningen hålls nere och det uppnås om man följer de direktiv som finns, säger han.