Coronavaccinet tandlöst mot långtidscovid

Coronavaccinet ger dåligt skydd mot långtidscovid. Bekymmer som koncentrationsproblem, utmattning, tung andning och förändrad smak och lukt kan man få även om man är fullvaccinerad. "Det var oväntat", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Anders Nystedt är smått överraskad över resultatet i den norska studien som visar att covidvaccinet är tandlöst mot långtidscovid. (Arkivbild)

Anders Nystedt är smått överraskad över resultatet i den norska studien som visar att covidvaccinet är tandlöst mot långtidscovid. (Arkivbild)

Foto: Montage

Piteå2022-11-24 21:30

Det är norska forskare som gjort en studie som publicerats i tidskriften "International Society for Infectious Diseases". Där har man kommit fram till att vaccinet ger ett bra skydd mot att få covid som orsakar svår sjukdom och behov av sjukhusvård. Men vaccinet skyddar inte mot andra covidrelaterade besvär som koncentrationssvårigheter, tung andning, utmattning eller förlorad smak- och luktförmåga.

– Det är egentligen ganska överraskande, säger läkaren och forskaren Arne Søraas till Aftenposten.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har inte läst studien ännu och aldrig hört talas om vaccinets brister som studien beskriver.

– Det är faktiskt lite överraskande. Men samtidigt har vi sett att de som är fullt vaccinerade kan får ganska allvarlig covid även om vi inte ser några som ligger på Iva. Får man svår covid trots att man är vaccinerad så kanske det möjligen är på detta vis, säger Nystedt.

Det är inte helt ovanligt att virusinfektioner för med sig andra problem.

– En del infektioner kan utlösa reumatism, andra kan utlösa tinnitus och en del kan utlösa långtidströtthet och utmattningssyndrom, säger Anders Nystedt.

Han menar att han inte har full koll på symptomfronten och att det mer är en fråga för en klinik.

– Det jag vet är att trots att vi sannolikt har stor smittspridning i samhället är det få som blir svårt sjuka. Jag tycker inte att jag hör lika mycket om att många drabbas av långtidseffekter av covid som innan vaccinationerna drog igång.

Smittskyddsläkaren resonerar som så att för att få långtidscovid måste man ju smittas och bli sjuk i covid först.

– Säg att om du har ett skydd på 95 procent mot att bli svårt sjuk, då har du också ett 95-procentigt skydd mot att få långtidscovid. Men hör du till de 5 procent som ändå blir ganska svårt sjuka av covid då kan du möjligen få långtidscovid, säger Anders Nystedt.

Han är noga med att påpeka att det är jätteviktigt att vaccinera sig.

– Det har väldigt god effekt mot att bli svårt sjuk. Jag tror att varenda norrbottning haft covid i år, tror det handlar om 2 000–3 000 per vecka. De flesta blir lite förkylda och så blir det inte mer än så. De får inte långtidscovid, utan det är ju det lilla fåtalet som blir lite värre sjuka av covid som är i riskzonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!