Coronakrisen slår hårt mot Norrbotten

Coronapandemin slår hårt mot Norrbotten. I dagsläget är 1 476 personer varslade och 2 610 personer korttidspermitterade. "Läget är allvarligt" säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingen.

Coronakrisen drabbar Norrbotten. Allt fler varslas och företag ansöker om ersättning för att kunna korttidspermittera personalen. (Arkivbild)

Coronakrisen drabbar Norrbotten. Allt fler varslas och företag ansöker om ersättning för att kunna korttidspermittera personalen. (Arkivbild)

Foto: Jessica Gow/TT

Piteå2020-04-22 18:00

Varslen i Norrbotten fortsätter att skena och allt fler blir arbetslösa när coronakrisen slår ut företag. 

Under onsdagen presenterades statistik som visar att hela 1 476 personer nu är varslade i Norrbotten.

– Vi hajade verkligen till när vi fick se siffrorna: Oj, är det så många. Men vi har dubbelkollat och det stämmer, säger Daniel Nilsson, enhetschef vid arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Siffrorna bör dock tas med en nypa salt, då ett större företag med huvudsäte i Luleå, med anställda över hela landet, tillhör en av dem som varslat många.

– Alla 1 476 personer behöver alltså inte vara norrbottningar, men i statistiken så blir det så, säger Daniel Nilsson som uppskattar att det egentligen bör handla om 1 000 personer som varslats i länet.

– Men det är också en väldigt hög siffra, läget är allvarligt.

Han förutsätter att det kommer att komma krispaket längre fram, men i nuläget handlar det om att skriva in dem som är arbetssökande och snabbt få igång deras a-kassa. Här har lättnader införts vilket göra att fler har möjlighet att få arbetslöshetsförsäkringen, även grundbeloppet har höjts.

Arbetslösheten i länet ligger i dag på cirka sex procent.

– Jämför man med samma månad förra året är det en ökning med 500 personer, säger Nilsson.

Företag som drabbas av tillfälliga ekonomiska problem kan ansöka om korttidsarbete (tidigare korttidspermittering). Det innebär att arbetsgivaren kan minska de anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaderna. 

Under maj, juni och juli kan arbetsgivare ansöka om stöd för korttidsarbete för upp till 80 procent av arbetstiden.

Statistik från tillväxtverket visar att stöd nu har beviljats för 2 610 anställda i Norrbotten, totalt handlar det om drygt 130 miljoner kronor till 499 olika företag. Totalt har 819 företag sökt stöd 7–21 april.

– Hårdast drabbade branscher hittills är de som påverkas direkt av kraven på social distansering och förbudet mot alltför stora folksamlingar, så som hotell och restaurang, kultur och nöje. Men vi ser ju hur effekterna av krisen sprider sig vidare i näringslivet, säger Tim Brooks, chef för avdelningen Företag på tillväxtverket. 

De tre vanligaste branscherna i länet där stöd betalats ut är: Hotell- och restaurangverksamhet, verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik samt handel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!