I våras fick ett kafé i Piteå en coronaanmärkning efter att besökare slagit larm om bland annat trängsel vid kassan. Kommunens livsmedelsinspektörer gjorde en oanmäld inspektion och upprättade en avvikelse eftersom kaféet inte uppfyllde föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten.
Efter det vidtog företaget åtgärder och vid ett återbesök följdes alla föreskrifter.
I dagsläget är det inget kafé, uteställe eller restaurang i Piteå som riskerar att tvingas stänga.
– Vi har ögonen på ett fåtal ställen där det handlar om att bord har stått för tätt och där det förekommit trängsel och köbildning. Senare på kvällen med mer alkohol blir smittskyddet mer åsidosatt, men generellt sköter sig både gäster och näringsidkare bra, säger Åsa Wikman miljö- och hälsoskyddschef i Piteå kommun.
Senast i fredags kväll var kommunens inspektörer på kontroll.
– Vi har lagt 200 timmar på smittskyddstillsyn under våren. De flesta besök handlar om rådgivning och vägledning. Alla vill egentligen samma sak, att man kan äta ute och umgås och därför är det viktigt att alla hjälps åt, annars kan verksamhetsutövaren behöva stänga, säger Åsa Wikman.
Inför sommaren har miljö- och hälsoskydd tagit höjd för ökade problem.
– Vi ser en risk med mer folk i farten när det blir varmt ute. När serveringsställen tar in färre personer i lokalen kan köbildningen bli längre så det gäller att ha bra kontakt med sina vakter så att det fungerar.
Kontrollerna på kvällar och helger kan även öka om smittspridningen i Norrbotten tar ytterligare fart.
– Det är viktigt att man hela tiden är aktiv och påminner om avstånd, att man inte får flytta ihop bord och att de som jobbar har koll på lokalen, säger Åsa Wikman.
Inom kort kommer riksdagen att besluta om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.
Det innebär att ordförande eller vice ordförande i miljö- och tillsynsnämnden kan fatta beslut om en verksamhet måste stänga. I dagsläget är det endast smittskyddsläkaren i Luleå som kan fatta ett sådant beslut.
– Syftet är att vi ska kunna fatta snabbare beslut närmare verksamheten under en begränsad period. Det innebär också att en tjänsteman kan utfärda förläggande av åtgärder direkt på plats. Men vår förhoppning är att både besökare och de som driver verksamheten samt personalen tar sitt ansvar så att det inte behövs, säger Åsa Wikman.