– Vi har förstås större sjukfrånvaro än normalt även bland sjukvårdspersonal, vi har ju en samhällssmitta i Piteå, men ingen har smittats i sitt arbete, säger Christina Lundqvist, verksamhetschef vid Ivak i Piteå.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt bekräftar den bilden:
– Smittspårarna har full koll på det där och de rapporterar om personal som smittats ute på samhället eller där "gubben" eller någon annan anhörig tagit hem covid-19, säger han.
Generellt menar Nystedt att det är väldigt få utbrott bland vårdpersonal i länet.
– Vi hade ett utbrott i Sunderbyn i våras och nu har det varit viss smittspridning inom psykiatrin och vid hjärtavdelningen bland annat, men det rör sig inte om något större utbrott, säger Nystedt som litegrann vill ta udden av den kritik som bland annat en läkare vid Sunderby sjukhus framfört.
Denne slog före helgen larm om hur smitta spridits inom sjukhusets väggar och menade att det var skandalöst och läge för en Lex Maria-anmälan då det påverkat den redan hårt belastade vården, vilket i sin tur fick en sjuksköterska att reagera.
Sköterskan menade att en läkare kan hålla avstånd och låta bli att ta i patienten, medan "uskor och syrror" har en helt annan verklighet. Han/hon undrade också om läkaren försökt att äta eller dricka med visir eller munskydd på.
I fredags rapporterades 230 nya fall av covid-19 i Norrbotten, vilket är den enskilt högsta dygnsnoteringen under hela pandemin. Trots det är smittskyddsläkaren försiktigt positiv.
– Det verkar som att det kan ha börjat lugna ner sig, jag tycker jag märker det själv när jag går och handlar hemma i Piteå, folk har börjat ta sitt ansvar och det ger effekt.
Han poängterar också att de många självtester som utförts på senare tid är klart tillförlitliga.
– Det är där vi hittar de flesta fallen nu.
Statistiken visar att Gällivare och Boden nu har flest antal smittade per 1 000 invånare, 40 respektive 37, medan Älvsbyn och Piteå har 35 respektive 28 fall.
Nystedt konstaterar att länet nu bara har fyra patienter som intensivvårdas för covid-19, två i Piteå och två i Sunderbyn "så peppar, peppar".
Vid Piteå sjukhus, där man under våren gjorde om hela operationsavdelningen till corona-Iva har man nu byggt om Iva så att sex corona-sjuka kan intensivvårdas. Skulle behovet växa kan även fler patienter vårdas där.