Civilförsvarsförbundet föreläste om kris och skyddsrum

Under torsdagen höll Civilförsvarsförbundet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan en föreläsning i krisberedskap och information om skyddsrum. Detta med anledning av kriget i Ukraina.

Britta Svensson, ordförande i Civilförsvarsförbundets i Piteå, föreläste under torsdagen om hur man ska förbereda sig för när krisen kommer.

Britta Svensson, ordförande i Civilförsvarsförbundets i Piteå, föreläste under torsdagen om hur man ska förbereda sig för när krisen kommer.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2022-03-18 20:00

Civilförsvarsförbundets ordförande Britta Svensson berättade om vad man ska tänka på i krislägen och hur man bäst klarar sig när krisen slår till.

– Det finns sju pelare att tänka på här: information, vatten, värme, mat, hygien, vila och aktivitet. Av dessa är information viktigast, då det gäller att försöka hålla sig uppdaterad om vad som händer. Där är P4 bra, så att ha en dynamoradio är bra. Det är också viktigt att ha en powerbank (portabelt mobilbatteri, reds. anm.) för att kunna ladda telefonen.

– Näst efter information är vatten viktigast. Man behöver tillgång till ungefär tre liter vatten per dygn. Inte bara för att dricka, utan också för tandborstning, matlagning och diverse.

Britta Svensson säger att det är viktigt att tänka på vad man behöver ha hemma i ett krisläge och förespråkar också att man har en krislåda hemma.

– Det gäller att ställa till det för sig så att man lätt hittar de saker man behöver. Därför är det bra att ha en krislåda. Om man vet var man har rödsprit, batterier, ficklampa, stormkök och andra nödvändiga förnödenheter så underlättar det i kris. Alla i familjen bör veta var krislådan finns. Även barnen.

Störst intresse bland åhörarna har föreläsningen om skyddsrum väckt. Britta Svensson berättar att många felaktigt tror att det är Piteå kommun som ansvarar för skyddsrummen, vilket är felaktigt.

– Det yttersta ansvaret för skyddsrummen ligger på MSB, men det är upp till oss själva att ta reda på var närmsta skyddsrum är.

Britta Svensson rekommenderar de som är nyfikna eller oroliga att ta kontakt med sin fastighetsägare för att få se skyddsrummen och förhöra sig i vilket skick detta är.

– Om ni vill veta var närmsta skyddsrum finns eller säkerställa att ert närmsta skyddsrum är i gott skick så rekommenderar jag er att ta kontakt med er fastighetsägare.

På plats för att lyssna fanns Inger Flodström. Hon är själv med i Civilförsvarsförbundet och var främst på plats för att repetera.

– Jag vill gärna ha mer information och det är också bra att repetera de här sakerna.

Är det på grund av kriget i Ukraina som du kommit för att lyssna?

– Nej, jag är inte orolig på så sätt, utan jag är främst här för att få generell kunskap. Jag är också med i Civilförsvarsförbundet, så det här är saker man därmed bör kunna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!