Christinaskolan kan få elitutbildning i dans
Dansundervisningen på Christinaskolan i Piteå blir en av hörnpelarna i en ny elitutbildning i klassisk dans. Den statliga yrkesdansarutredningen föreslår att undervisningen påbörjas redan i årskurs 4, och att verksamheten inordnas under en statlig myndighet.
- Då kan våra danselever bygga upp sig från grunden, både muskulärt och teknikmässigt. Som det är nu så börjar de dansa på allvar först i årskurs 7, och det blir ju en markant ökning från att kanske bara ha dansat några timmar i veckan till att dansa några timmar varje dag, säger Bo Olovzon, rektor på Christinaskolan.
Konkurrenskraftig
Yrkesdansarutredningen tillsattes förra året av regeringen, som vill höja kvaliteten på den svenska yrkesdansarutbildningen. Målet är att skapa en utbildning som gör eleverna så bra att de kan konkurrera med dansare på internationell elitnivå.
För att göra en sådan utbildning möjlig föreslår utredaren Anders Franzén att dansarutbildningen skiljs ut från grundskolan och gymnasieskolan och förs över till en ny statlig myndighet, Dansarskolan. Namnet på utbildningen ska dock vara Kungliga Svenska Balettskolan.
- Kungliga Svenska Balettskolan ska finnas på gymnasienivå i Stockholm och på högstadienivå i Stockholm, Göteborg och Piteå, berättar Bo Olovzon, som suttit med som sakkunnig i utredningen.
Dessutom kommer det att finnas ett antal dansutbildningar på mellanstadienivå. Dels i Stockholm, Göteborg och Piteå, men också på en rad andra orter.
- Tanken är att man ska fånga upp mellanstadieelever i hela landet, säger Bo Olovzon.
Gallring i två steg
De bästa eleverna i årskurserna 4-6 går vidare till någon av de tre högstadieutbildningarna. De bästa därifrån kommer sedan in på gymnasiet i Stockholm, som bara har 66 utbildningsplatser.
- När eleverna går ut gymnasiet ska de vara färdiga yrkesdansare och kunna dansa på en nationalscen, exempelvis Kungliga Operan, säger Bo Olovzon.
20 elever
Antalet dansutbildningsplatser på Christinaskolan högstadium kommer att bli omkring 20 i varje årskurs.
- Tidigare hade vi gemensamma dans- och musikklasser, och då hade vi 15 danselever och 15 musikelever i varje årskurs. Men höstterminen 2008 började vi med separata dans- och musikklasser, så från årkurs sju har vi numera 20 danselever i varje klass, och det är ungefär den dimensionen vi kommer att ha fortsättningsvis.
Upptagningsområdet för dansutbildningen på Christinaskolan är norra Sverige.
- I praktiken har det inneburit Västerbotten och Norrbotten. Vi har haft elever från bland annat Kiruna, Malmberget, Älvsbyn, Luleå och Skellefteå, säger Bo Olovzon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!