Chockhöjning av fasta elavgiften

Elförsörjningen till kyrkstugorna i Öjebyn, Norrfjärden och Hortlax ska förändras. Elskåp ska monteras upp och elmätare installeras. Den fasta avgiften närapå tredubblas.

Elnätschef. Jörgen Andersson-Strand, elnätschef för Pite energi. (arkivbild)

Elnätschef. Jörgen Andersson-Strand, elnätschef för Pite energi. (arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2017-10-10 22:17

I dagarna hölls ett välbesökt möte i Margretelund i Öjebyn. Pite energi var där för att informera om skärpt lagstiftning kring elen till kyrkstugorna. Även länsstyrelsen och Piteå kommun fanns representerade.

– Energimarknadsinspektionen kräver att lagen som finns efterlevs. Det innebär att det ska finnas en elmätare per fastighet, något som inte funnits på kyrkstugorna, där delägarna i dagsläget debiteras en schablonavgift, säger Jörgen Andersson-Strand, elnätschef på Pite energi.

När förändringen träder i kraft den 1 januari 2019 kommer den fasta avgiften att hamna på 1 890 kronor per fastighet och år. Till det läggs kostnaden för elförbrukningen.

Nu ligger den fasta kostnaden på 680 kronor per år plus 150 kronor för elen, oavsett förbrukning och leverantör. Den totala kostnaden har alltså legat på 830 kronor per år.

En ändring av elförsörjningen/debiteringen till kyrkstugorna har varit på tapeten förut, men då har Pite energi fått backa efter att ha mötts av stora protester.

– Den här gången blir det en ändring, säger Jörgen Andersson Strand, som säger att andan på mötet var god, att det ställdes många frågor men att förståelsen för förändringen var stor.

Alla som berörs kommer att få information av Pite energi om vad som ska göras och material hemskickat, där kyrkstugeägarnas respektive Pite energis ansvar beskrivs.

– Man kan säga att Pite energi ansvarar för att ström dras fram till varje stuga och att elmätare monteras upp i det skåp som kyrkstugeägaren sätter upp på väggen. Det krävs där att en elinstallatör anlitas.

Förändringen kan tyckas enkel men kompliceras av delägarskap och kyrkstugerum som ägs av många och där vissa aldrig besöker sin kyrkstuga. I Öjebyn finns 159 kyrkstugor innehållande sammanlagt 461 kyrkstugerum, där varje kyrkstuga kan ha upp till åtta delägare.

– Jo, det krånglar till saken en del. I Gammelstan i Luleå, är förändringen redan genomförd men där finns det bara en ägare per stuga, vilket gör det hela mycket enklare, säger Jörgen Andersson-Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!