- Just den verksamheten är hårt konkurrensutsatt från låglöneländer och har under en längre tid gått med förlust, berättar Berglund.
- Trots åtgärder för att förbättra produktiviteten, sänka kostnaderna och öka volymerna är formpressning och formsprutning fortsatt olönsamt, förklarar Berglund.
MBL-förhandlingar har inletts. Tanken är att övertaligheten ska hanteras under en treårsperiod.
- Vår ambition är att klara personalminskningen utan uppsägningar. Vi vill hitta skräddarsydda lösningar som är anpassade för varje enskild individ. Det ska göras i samverkan med facken något som för mig känns mycket viktigt.
Efter avvecklingen av formpressningen och formsprutningen ska fabriken "möbleras" om.
- Vi måste få ett bättre flöde. I dag transporterar vi våra grejor alldeles för mycket. Det blir en lay out-förändring av hela verkstaden, berättar Berglund, som i framtiden hoppas kunna lägga kraften på fortsatt utveckling av ABB:s högteknologiska produkter.
- Vi kan inte konkurrera när det gäller arbetsintensiva produkter. Därför har vi satsat våldsamt hårt på att öka produktionen av exempelvis kompositisolatorer och fiberlindade produkter. De har bra förutsättningar att utvecklas långsiktigt och är dessutom ur vårt perspektiv konkurrenskraftiga.
- Det känns väldigt, väldigt ledsamt, säger Susan Marklund, klubbordförande för IF Metall.
Hon önskar att personalminskningen inte blir så stor som befarat och att skadan görs så liten som möjligt.
- Hoppas kan man alltid göra. Och visst vore det underbart om en ny order kom in som gjorde att alla kan arbeta kvar. Men samtidigt måste vi vara realister. Det går inte att ha kvar olönsamma verksamheter som kan göras så mycket billigare någon annanstans i världen.
Utöver ABB:s egna anställda tillkommer, som vi redan nämnt, ett 20-tal personer vilka är inhyrda från bemanningsföretag. Fabriken i Öjebyn sysselsätter alltså totalt drygt 200 anställda.