Ingen riskerar förstås att förlora jobbet, men en halverad avdelning innebär av naturliga skäl förändringar i arbetet.
En sammansvetsad arbetsgrupp, som jobbat länge tillsammans, får nu delvis andra arbetsuppgifter när det uppstår luckor på andra avdelningar, men enligt verksamhetschefen Sofie Altenburg också en chans till kompetensutveckling.
– Det finns alltid förbättringar att göra, rutiner att gå igenom och förändringar i arbetet som man vill göra, men självklart kommer de också att få täcka bortovaro på andra avdelningar, säger Altenburg. I något fall kommer vi att flytta hela schemarader.
PT skrev om förändringarna på medicinavdelning 3 B, där hälften av vårdplatserna tagits bort den 1 mars, en förändring som ska bestå åtminstone över sommaren. Men att, som antytts, personalen skulle varit förberedd på detta stämmer inte.
– Nej, vi kände inte alls till det innan. Det kom verkligen som en chock när vi kallades till informationsmötet några dagar innan det blev verklighet, konstaterar Birgit Wikström, lokalt fackligt ombud för Vårdförbundet.
Hon, liksom Vårdförbundets länsordförande Erica Ohlsson, hyser en viss oro att förändringen ska bli permanent.
– Och det här är inte alls förhandlat om heller, det kom som en total överraskning, säger Ohlsson.
Under onsdagen hölls en MBL-förhandling i ärendet och enligt Wikström kändes det då litet bättre, sedan man fått veta mer om motivet bakom förändringen.