Chemrecs dieselgas rycker närmare

Piteå befäster sin ställning som biobränslecentrum. Detta sedan ägarna av Chemrec, världsledande inom svartlutsförgasning, tillsammans med ett riskkapitalbolag genomfört en nyemission på 160 miljoner kronor.

Jonas Rudberg, vd för Chemrec, kan glädjas åt en nyemission på 160 miljoner kronor. Pengar som ska användas för att bygga den pilotanläggning som ska göra bränsle av svartlut.

Jonas Rudberg, vd för Chemrec, kan glädjas åt en nyemission på 160 miljoner kronor. Pengar som ska användas för att bygga den pilotanläggning som ska göra bränsle av svartlut.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2008-12-03 06:00
Det är inte längre någon tvekan om att Chemrecs gröna dieselgas rycker allt närmare.
Detta sedan Environmental Technologies Fund, ETF med stöd från existerande ägare VantagePoint Venture Partners och Volvo Technology Transfer trycker in 160 miljoner kronor ytterligare i Chemrec.
Extra skjuts
Kapitaltillskottet kommer att användas för att stödja Chemrec i kommersialiseringen av bolagets nydanande teknologi.
- Vår förgasningsteknologi är redan beprövad, med två anläggningar i drift, säger Jonas Rudberg, vd på Chemrec.
Rudberg konstaterar att det nya kapitaltillskottet kommer att ge extra skjuts i utvecklingsarbetet av DME.
- Vi arbetar nu tillsammans med ledande massa- och pappersföretag i USA och Sverige med att utveckla projekt för andra generationens produktionsanläggningar i industriell skala. Det finns i dag ingen motsvarande teknologi på marknaden och vi har en stor möjlighet att etablera Chemrec som marknadsledare i massa - och pappersbruksbaserade bioraffinaderier, säger han.
Det finns fler som välkomnar intresset från ETF.
Intäkt
- Alldeles lysande, mitt i en finansiell kris och lågkonjunktur. Detta stärker inte bara Chemrec utan hela Solander Science Park, Piteå och alla projekt som pågår här, säger Robert Bergman vid Solander Science Park.
Nyemissionen ska tas som direkt intäkt på att intresset för DME blir allt större. Något som även Chemrecs styrelseordförande, Bernie Bulkin bekräftar.
- Chemrec har gjort stora framsteg under de två åren sedan VantagePoints och Volvos ursprungliga investering, säger han.
- Den här nya investeringen i bolaget visar vårt fortsatta förtroende för dess framtid.
Chemrec har utvecklat en patentskyddad, högeffektiv förgasningsteknologi som möjliggör omvandling av svartlut till förnyelsebara motorbränslen, biobaserade material eller el.
Det talas om att den globala potentialen för teknologin motsvarar över 45 miljoner liter bensin, vilket motsvarar två procent av världsförbrukningen av drivmedel.
Detta motsvarar i sin tur en årlig reduktion av koldioxidutsläpp med mer 100 miljoner ton.
Fakta Svarlut, Chemrec och dimetyleter
Svartlut är en energirik restprodukt från massatillverkningen. Den brukar eldas upp i så kallade sodapannor samtidigt som de värdefulla kemikalier utvinns för återanvändning i massaprocessen.
Biogasföretaget Chemrec i Piteå är ett av Sveriges mest kända gröna energibolag.
Chemrec har hittills haft en liten pilotanläggning i anslutning till Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå.
Nu ska världens första fullskaleanläggning byggas som om drygt ett år ska producera 4-5 ton DME dagligen.
Volvo betraktar dimetyleter DME som ett av de mest effektiva förnybara bränslena.
Det är ett bränsle med extremt låga utsläppsnivåer och som dessutom är koldioxidneutralt om det tillverkas av biomassa.
Nyemissionen på 20 miljoner, dollar motsvarande 160 miljoner kronor, tecknas av de två tidigare delägarna Volvo Technology Transfer, VTT och amerikanska Vantage Point Venture Parters samt av det brittiska riskkapitalföretaget Environmental Technologies Fund ETF.
ETF har sin hemvist i London och räknas som Europas största renodlade fond för investeringar i miljöteknik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om