Chefsläkaren hyllar lokalvårdarna: "Otroligt viktiga"

Ulf Carlsson, chefsläkare på Piteå sjukhus, hyllar städpersonalen och det arbete som de utför på sjukhuset. "Lokalvårdarna är en viktig grupp som lätt glöms bort", säger han.

Lokalvårdarna Victoria Lindqvist, Rattarna Kaewudom och Marie Hägg städar lokalerna där flest covid-sjuka patienter befinner sig.

Lokalvårdarna Victoria Lindqvist, Rattarna Kaewudom och Marie Hägg städar lokalerna där flest covid-sjuka patienter befinner sig.

Foto: Ebba Andersson

Piteå2020-12-03 20:00

Under denna kritiska tid i och med pandemin är det en självklarhet att hylla alla som jobbar inom sjukvården. En grupp som ofta glöms bort är lokalvårdarna, som ser till att både patienter och sjukvårdspersonal befinner sig i rena miljöer.

undefined
Ulf Carlsson, chefsläkare på Piteå sjukhus, vill lyfta lokalvårdarna och det viktiga arbete som de utför på sjukhuset. (Arkivbild)

– De gör ett fantastiskt arbete som är otroligt viktigt. När jag kommer till jobbet tidigt på morgonen möts jag alltid av en städvagn, redan då är de på plats och ser till att vi ska få jobba i en så ren omgivning som möjligt, säger Ulf Carlsson, som menar att lokalvårdarnas arbete borde uppmärksammas mer.

undefined
"Alla insatser är otroligt viktiga i dessa tider, inte minst lokalvårdarnas insats", säger Ulf Carlsson.

Ulf Carlsson förtydligar att städpersonalens arbete alltid är viktigt, men nu kanske mer än någonsin. Rena miljöer gör att coronavirusets spridning minskar, en viktig faktor både för sjukvårdspersonal och patienter.

– Tack vare deras otroligt viktiga insats minskar risken för spridning av viruset här på sjukhuset. Lokalvårdarna är lika utsatta som vi andra i och med att de befinner sig i samma riskfyllda miljöer, säger han.

undefined
Marie Hägg jobbade på Iva när första coronapatienten lades in.

Marie Hägg jobbar som lokalvårdare på Piteå sjukhus operations-avdelning. I våras, när pandemin bröt ut, jobbade hon på intensivvårdsavdelningen där covid-sjuka patienter vårdas.

–Det gick väldigt fort efter att den första patienten lades in, men jag har känt mig trygg med personalen och säkerheten runt allting under hela tiden. Jag har aldrig behövt känna mig orolig, säger hon och tillägger:

– Det känns otroligt fint att höra att vårt arbete uppskattas och att Ulf vill uppmärksamma det. 

undefined
Lokalvårdarna Victoria Lindqvist, Rattarna Kaewudom och Marie Hägg städar lokalerna där flest covid-sjuka patienter befinner sig.

I och med pandemin har städpersonalens arbetsrutiner förändrats. Utöver skärpta städrutiner jobbar de även med visir, munskydd, handskar och heltäckande förkläden. 

– Det är helt klart svettigt, säger Marie Hägg.

undefined
"Städpersonalen gör en fantastisk insats som betyder otroligt mycket, det är en viktig grupp som lätt glöms bort", säger Ulf Carlsson.

Förutom en ökad påfrestning i det praktiska arbetet är det även tungt för psyket, berättar Victoria Lindqvist, som jobbar på avdelning 2A, där corona-smittade patienter vårdas.

– Det är jättejobbigt. Då och då händer det att jag bryter ihop, det är tufft nu när det fullbelagt på alla tolv covid-salar. 

– Det är inte lätt att se sjuka människor i alla olika åldrar. Man måste stänga av känslorna för att kunna genomföra det arbete som ska göras, man kan inte känna efter för mycket. Det har blivit vardag, en sjuk vardag. Man vänjer sig, säger hon med tårfyllda ögon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!