Chefsåklagare efterlyser tydliga riktlinjer

Chefsåklagare Anna Bergström vill inte uttala sig om parkchefens paviljongaffär kan vara brottsligt eller inte. Däremot tycker hon att alla organisationer borde ha tydliga rutiner som säkerställer att man inte får berika sig själv.

Anna Bergström, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Luleå, vill inte uttala sig om parkchefens affärer skulle kunna vara brottsliga. "Det handlar om uppsåt och vad det finns för rutiner", säger hon. (Arkivbild)

Anna Bergström, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Luleå, vill inte uttala sig om parkchefens affärer skulle kunna vara brottsliga. "Det handlar om uppsåt och vad det finns för rutiner", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Lars-Göran Norlin

Piteå2022-05-18 20:00

Piteå kommun har stängt av Ulrika Bohman från sin tjänst som parkchef och inlett en utredning. Däremot ser förvaltningschefen inte att några regler brutits, något som ifrågasätts av en professor i förvaltningsrätt som menar att det skulle kunna vara brottsligt.

– Det är möjligt att det skulle kunna finnas en brottsmisstanke, exempelvis trolöshet mot huvudman, men för att bedöma det behöver jag mer information. Det beror också på vad organisationen har för rutiner, säger Anna Bergström, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Luleå.

Tycker du att organisationen ska polisanmäla det här?

– Det måste organisationen själv bestämma, men om man misstänker att en anställd har gjort ett brott då får man lov att anmäla. Även allmänheten kan anmäla baserat på artiklar i tidningen. Det har jag varit med om, säger Anna Bergström.

Chefsåklagaren är tydlig med att hon inte vill uttala sig i det enskilda fallet, men generellt säger hon att organisationer ofta har dåliga rutiner för vad som är tillåtet eller inte.

– Allt som är någon typ av egenmäktighet eller berikning av sig själv är sådant som jag personligen tycker att organisationer borde ha tydliga riktlinjer för. Det ska vara klart för alla och envar att det inte accepteras. De flesta organisationer håller också på att strama upp det vilket jag tycker är bra. 

I det här fallet har det gått åtta månader sedan paviljongen levererades till parkchefen. Det saknas avtal eller betalning, men Ulrika Bohman har förklarat att hon ska betala och hänvisar den långa väntetiden med att fakturan inte har kommit. Chefsåklagaren Anna Bergström kan inte säga hur lång tid det måste gå från leverans till faktura för att det ska anses som att man inte har tänkt betala.

– Det är helt och hållet en bedömningsfråga. Man måste bedöma rimligheten och se om det går att motbevisa invändningarna. Kan det gå till så här på förvaltningen? Om det finns många exempel på att det gått till på det sättet blir det såklart svårare. 

Är det vanligt att ni utreder fall där det misstänks att chefer tar del av kommunal egendom?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag har varit åklagare länge och nog har jag haft en del ärenden med den typen av brottsmisstankar, men det är inte vanligt. De flesta gör inte så även om det kan förekomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!