Cheferna tillbakavisar skyddsombudens kritik

Berörda chefer inom socialtjänsten känner inte riktigt igen sig i den beskrivning av arbetsmiljön som skyddsombuden skickat till arbetsmiljöverket.

Tomas nilsson och Thomas Utterström upplever situationen annorlunda än vad som framkommer i anmälningen till arbetsmiljöverket och menar att processen för att förbättre arbetsmiljön är pågående.

Tomas nilsson och Thomas Utterström upplever situationen annorlunda än vad som framkommer i anmälningen till arbetsmiljöverket och menar att processen för att förbättre arbetsmiljön är pågående.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2018-05-18 20:47

Tomas Nilsson, tillförordnad avdelningschef inom stöd och omsorg, och Thomas Utterström, verksamhetsområdeschef försörjningsstöd och daglig verksamhet, menar att processen och dialogen är pågående.

– Vi upplever att vi har agerat utifrån handlingsplanen och självfallet är viljan att hitta lösningar och måna om en god arbetsmiljö ömsesidig, säger Tomas Nilsson.

Samtidigt är det ofrånkomligt att kritiken är stark i den anmälan som skyddsombuden och akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Piteå gjort. Kravet är åtgärder för att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön inom avdelningen för "stöd till försörjning".

Ni verkar stå långt från varandra?

– Vi delar inte helt den uppfattning som förs fram, men vi försöker vara lyhörda och är mån om att ta del av allas åsikter och tankar i det här arbetet, säger Thomas Utterström och Tomas Nilsson hävdar att inte alla medarbetare håller med om problembilden.

Redan i juni 2017 begärde SSR att en generell arbetsmiljöutredning skulle genomföras av en extern konsult med uppdraget att ta fram en nulägesanalys och en handlingsplan. Då var arbetsgivare och SSR eniga om att den föreslagna handlingsplanens elva punkter skulle gälla som utgångspunkt.

I anmälan står att "Inte vid något tillfälle har arbetsgivaren initierat eller bjudit in till något möte med skyddsombudet och informerat när förändringsarbetet ska startas och visas på en tidsplan".

– Jag delar inte den uppfattningen. Parallellt med den externa konsulten som jobbar med gruppen så har vi jobbat med handlingsplanen, men det är en process som tar tid, säger Thomas Utterström.

Tomas Nilsson påpekar att han redan dagen efter anmälan till arbetsmiljöverket blev känd (den 24 april) kallade till möte.

– Frågor om tydligare dialog och kommunikation diskuterades och att vi ska göra en översyn av handlingsplanen.

Enligt Nilsson dryftades inte frågan om huruvida de anställda drabbas av stress och ohälsa på grund av den upplevda dåliga arbetsmiljön.

– Vi har låga sjuktal på den här avdelningen, men vi måste lösa den här situationen för att slippa framtida problem, säger Tomas Nilsson.

Förutom den allmänna kritiken mot brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön så finns det en irritation över att socialsekreterarna sedan ett drygt år dagligen ska ansvara receptionen mellan 15.00-17.00.

Har de inte viktigare uppgifter att sköta?

– Vi ska vara tillgängliga för medborgarna och det gäller även socialsekreterarna. Vi ser det som en del av arbetsuppgiften, säger Thomas Utterström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!