Chefer utbildas i att upptäcka våld

En fjärdedel av dem som arbetar i kvinnodominerade yrken har blivit eller är utsatta för våld i nära relation, det visar forskning. På Piteå kommun ska alla chefer nu få en utbildning för att upptäcka våldet och våga prata om det.

"Vi vill verkligen att våra medarbetare ska må bra och trivas på jobbet. Vi jobbar också förebyggande med att sänka våra ohälsotal totalt sett och psykisk ohälsa är en ganska stor bit av sjuktalen", säger Cathrine Granberg, personalchef på Piteå kommun.

"Vi vill verkligen att våra medarbetare ska må bra och trivas på jobbet. Vi jobbar också förebyggande med att sänka våra ohälsotal totalt sett och psykisk ohälsa är en ganska stor bit av sjuktalen", säger Cathrine Granberg, personalchef på Piteå kommun.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-01-04 06:30

Eftervåld

– Man pratar om 24–25 procent av alla som jobbar inom kvinnodominerande yrken har varit eller är utsatta för våld i nära relation. Det är en jättestor andel och vi har också en stor del kvinnodominerande yrken. Vi får räkna med att en stor del av våra medarbetare är utsatta eller har varit utsatta, säger Cathrine Granberg, personalchef på Piteå kommun.

Under hösten har 62 chefer, fackliga företrädare, personalavdelningen och företagshälsovården gått utbildningen "Våld i nära". 

Under 2023 blir utbildningen obligatorisk för alla cirka 200 kommunala chefer, ett beslut av kommunledningen.

– Vi tycker att det här är en såpass viktig fråga och så starkt kopplad till den psykiska ohälsan. Därför vill vi att alla chefer ska gå den, säger Cathrine Granberg.

undefined
Piteå kommun har cirka 4 200 anställda och 200 chefer, cirka 80 procent av de anställda är kvinnor.

Hon menar att de kvinnor som utsätts bär med sig saker i vardagen som både påverkar deras mående och spiller över på arbetet.

– Vi har inte pratat så mycket om det tidigare, men våld i nära relation och det man utsätts för hemma är så nära kopplat till psykisk ohälsa. Det är ganska skrämmande och vi som arbetsgivare måste vara medvetna om detta och hur det påverkar medarbetarna på jobbet.

I utbildningen ingår att stärka cheferna och ge dem en verktygslåda. Målet är att frågan om man utsätts för våld i nära relation ska ställas under medarbetarsamtalet.

– Det handlar om att ha modet att våga prata om de här frågorna som upplevs som svåra både kring psykisk ohälsa i stort och kring våld i nära relation. Det viktigaste är att det blir en öppenhet, att man vet som medarbetare att jag får den här frågan och att det är någon som lyssnar på mig, säger Cathrine Granberg.

undefined
"Att jobba förebyggande kring hälsa och ohälsa är väl värda insatser ekonomiskt, det har varit en viktig del av projektet", säger Cathrine Granberg.

Upptäcks att en medarbetare är/har utsatts för våld kan kommunen stötta via företagshälsovården eller egna avdelningen Våld i nära relationer (stöd till vuxna).

Vad hoppas du att det här ska leda till?

– Att människor kan ta sig ur det här och få stöttning för att kunna leva och må bättre både privat och på jobbet. Det är det som är själva grunden.

Piteå kommun har cirka 4 200 anställda, cirka 80 procent är kvinnor.

"Våld i nära" är en del av projektet "Psykisk hälsa Arbetsliv 2.0" där även Arjeplog, Norsjö och individ och familjeomsorgen i Skellefteå ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!