"Tråkigt att läget ser ut som det gör"

Långa väntetider för npf-utredning gör att många skickas till andra län. Men behöver man sedan medicin är väntetiden på nytt lång. "Vi förstår frustrationen och uppgivenheten", säger Hanna Viklund, tf verksamhetschef på bup i Piteå.

"Vi försöker stärka upp med vikarier och stafettläkare, men det är svårt att få tag på folk", säger Hanna Viklund, tf verksamhetschef på bup. (Arkivbild)

"Vi försöker stärka upp med vikarier och stafettläkare, men det är svårt att få tag på folk", säger Hanna Viklund, tf verksamhetschef på bup. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-01-19 08:00

En pojke från Älvsbyn fick göra sin adhd-utredning i Stockholm. Sedan kom nästa dråpslag – han får vänta minst sex månader på medicin.

– Det är en nackdel med att skicka iväg barn på utredning. Eftersom vi på det sättet överskriver våra läkartider blir det också kö om det kan vara aktuellt med medicin. Då får barnet köa på nytt, säger Hanna Viklund, som förstår besvikelsen.

På fem år har remisserna för att utreda npf-diagnoser som adhd, add och autism dubblerats. Det innebär att tiderna på bup, barn- och ungdomspsykiatrin, långt ifrån räcker till. Via en upphandling som regionen har gjort kan därför barn utredas på andra orter.

– Men läkarkontakt för eventuell medicinering finns inte upphandlad, så den måste ske hos oss. Ingen i Sverige har upphandlat det, säger Hanna Viklund och fortsätter:

– Det är inget självändamål ha kö. Hade vi bara haft resurser så hade vi inte haft någon kö.

Under tiden erbjuder man andra saker, som grupputbildning.

– Men alla vill inte ta del av det och ser medicin som enda lösningen.

På bup har man haft tre psykologer anställda. Just nu är en i tjänst. Den personen är föräldraledig till 80 procent men är snart tillbaka på heltid.

Kliniken har en fast anställd barnpsykiater som i nuläget jobbar 25 procent. 

– Vi försöker stärka upp med vikarier och stafettläkare, men det är svårt att få tag på folk, säger Hanna Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!