Barn- och utbildningsnämnden åkte på en tuff ekonomisk smäll förra året. Underskottet mot budget landade på 16,8 miljoner kronor och mycket handlade om kostnader kopplade till undervisningen av nyanlända barn på Pite havsbad.
– Det har varit svårt för förvaltningen att anpassa verksamheten och därför har vi varit överdimensionerade, men nu har vi sagt upp lokalerna på Havsbadet och fört över personal till annan skolverksamhet, sa nämndsordförande Ruth Rahkola (S) till PT i januari.
Då hade man begärt 10,7 miljoner kronor i ersättning av Migrationsverket för extraordinära utbildningskostnader. Förhoppningen var att 2018 års budget skulle bli bättre när pengarna ramlade in.
– Men vi får inte ens besked om vi kommer att få bidraget. Vi har varit kontakt med dem flera gånger. Vi har gjort skrivelser, vi har ringt, vi har skickat mejl. Man säger bara att man handlägger andra kommuner före och att man ligger efter med hanteringen. Det känns oerhört frustrerande. Det innebär att vi på kommunal nivå får bära statens ansvar, säger Malin Westling, chef för Utbildningsförvaltningen i Piteå kommun.
Den ekonomiska situationen för barn- och utbildningsnämndens verksamheter är fortsatt ansträngd och resultatet för 2018 prognostiseras till underskott om 8,2 miljoner kronor.
– Egentligen är underskottet nio miljoner kronor större, men det har vi lyckats hantera med omfördelningar i budget. Det som vi inte tror att vi kan ro i land ligger på 8,2 miljoner kronor, säger Malin Westling.
Årets underskott är delvis kopplat till hyreskontrakten för tomma skollokaler på Pite havsbad. Piteå kommun sade upp avtalet för förskolan under 2018 men kontraktet sträckte sig fram till december 2019.
– Vi har förhandlat tillsammans med Havsbadet och hittat en jättebra lösning för det. Det innebär att vi betalar av en lite större summa det här året och så behöver vi inte betala hela hyreskostnaden för 2019 istället.
Lösningen blev att kommunen betalar 3,6 miljoner kronor i förskott till Pite havsbad för hyran under 2019.
– Vi sparar en dryg miljon i hyreskostnader, men den besparingen känner vi inte av förrän 2019, säger Malin Westling.
Ni betalar ändå 3,6 miljoner kronor i hyra för en lokal som inte används?
– Det var ett bra avtal under de förutsättningar som var när det skrevs. Sedan har situationen förändrats. Det kommer inte lika många elever längre och vi var tvungen att kliva av det. Då hamnade vi i ett förhandlingsläge och jag är väldigt glad att vi hittade en gemensam lösning som fungerade både för Havsbadet och oss, säger Malin Westling och tillägger.
– Det som skapar frustration för mig är att inte Migrationsverket är med och stöttar oss och ersätter de extraordinära kostnaderna som vi faktiskt har. Jag tycker det är skrämmande dåligt skött.
Nedläggningen av Svenska balettskolan i Piteå är inget som ger något klirr i kassan än. Dessutom är det oklart hur stor besparing det kommer att ge eftersom förslaget om en ny dansutbildning hänger i luften. Pengarna är inte heller öronmärkta på något sätt.
– Det sker en nedtrappning när vi får färre elever. Det är ingen besparing på det sättet. De medlen omfördelas till annan verksamhet i grundskolan för att täcka hål där.