– Det är otroligt olyckligt med innehållet i denna namninsamling. Det här handlar absolut inte om någon hyrsköterska utan om att använda sig av ett annat arbetssätt. Jag tycker det är olyckligt att man skapar oro bland patienterna, säger Pernilla Nordkvist, divisionschef för psykiatrin i Norrbotten.
Är det inte era planer på att lägga ner avdelningen som skapar oro för patienterna?
– Att inte ha hela bilden skapar alltid en oro. Att detta skulle handla om att spara in på en hyrsköterska stämmer inte. Det handlar om ett nytt arbetssätt som är beprövat på flera platser i Sverige och som fallit väl ut för både patienter, närstående och personal.
Regionstyrelsens ordförande tillstår ju däremot om att det handlar om att minska behovet av inhyrd personal?
– Men det är sekundärt. Det här började för ett år sedan när det kom fram att man har stora svårigheter att bemanna avdelningen i Piteå. Alternativet är att titta på andra arbetssätt. Jag tycker att resonemanget i namninsamlingen haltar och jag tycker också det är olyckligt att fortsätta skapa oro bland patienter på felaktiga grunder.
Men även patienter bör väl kunna säga till om vad de vill ha för typ av vård? De säger att de vill ha kvar avdelningen i Piteå.
– Ja men det beror ju på om man ställer frågan svart eller vitt. Jag tycker patienterna förtjänar mer information om vilken typ av vård de kan få.
Den kritik som riktas mot förslaget är ju dock att man vill ha kvar avdelningen och att man är oroliga för konsekvenserna av en nedläggning.
– Men då har man inte kunskap om hur det nya arbetssättet kan göra det ännu bättre. Istället för tio patienter kan vi träffa hundra patienter.
Men patienterna är ju oroliga för kvaliteten, inte kvantiteten. Det som är intressant för dem är ju vilken vård de får när de behöver hjälp.
– Det förstår jag, men om jag är patient och det är fullt på avdelningen, då kan det vara svårt att få hjälp. Med det nya arbetssättet kan jag få kontakt med någon som kan komma hem till mig och som jag kan prata med i telefonen.
Ingen jag talat med motsätter sig vård i hemmet som komplement. De tror däremot inte att det kan ersätta tillgången till slutenvård.
– Nej, men det kommer fortsatt att finnas slutenvård, men den kanske kommer att finnas i Gällivare och Sunderbyn. Vi kommer inte att vara utan slutenvård. Detta är fortfarande en utredning och inget beslut finns ännu.