Det var ett hotell med enkel standard, som i stor utsträckning lockade resande och även orkestrar vilka för en billigare penning kunde få nattlogi. Hotellet efter Storgatan, och inte långt från järnvägsstationen, blev för många en viktig mötesplats. Hotellet hade tidigare även uppackningsdel för de resande samt en restaurangdel, vilken senare avvecklades.
Som hyresgäster hos familjen Strandberg fanns en tid i fastigheten, och kringliggande byggnader, bland annat Ingemar Larssons cykel och sportaffär, ett sadelmakeri och Herbert Melander med sin taxirörelse. Där hyrde senare även kontorsfirman Facit, en maskinaffär, ett försäkringsbolag och en mäklarfirma.
Centralhotellet, eller Nya Centralhotellet som det senare hette, är ett stycke historia i Piteå som snart fallit i glömska och där i dag inget finns kvar som minner om verksamheten. Byggföretaget Skanska, siste ägare av Centralhotellet, fick 1984 rivningstillstånd för fastigheten i kvarteret Lekatten 23 för att där ge plats för ett nytt affärs- och bostadshus. Då hade hotelldelen stått tom en tid.
Hotellinnehavaren Hulda Strandberg var dotter till pigan Emma Kristina Öhlund och finns antecknad i kyrkboken som "oäkta". Hon gifte sig 1901 med mästerlotsen Emil Strandberg, som kom i lotsverkets tjänst 1887.
Flera ägare
Emil Strandberg köpte samma år en fastighet i kvarteret Lekatten av handlanden Oskar Holmqvist för 6 500 kronor och tillträdde den 15 oktober samma år. 1905 förvärvade Strandberg och byggmästare J.A. Bergström förre vaktmästare O.G. Sundqvists gård i samma kvarter för en summa av 1 800 kronor.Redan 1913 blev Hulda Strandberg änka med fyra minderåriga barn, tre söner och en dotter. Tre år senare fick hon ytterligare ett barn, en son, som dock uppfostrades utanför familjekretsen. Den sonen dog 1994.
Hotellrörelsen drev Hulda Strandberg fram till mitten av 1940-talet. Sonen Gunnar, som tidigare varit partiexpeditör hos Löfgren och Co i Älvsbyn blev 1936 föreståndare för Centralhotellet. Han övertog rörelsen efter sin mor. Han var en tid bosatt i hotellbyggnaden tillsammans med sin dåvarande maka Lisa Jakobsson-Norlind (1923-1999), bördig från Skellefteå. Hon hade tidigare varit gift med en slottsherre i Skåne. Makarna Strandberg fick fem flickor.
1973 blev Gunnar Viklund, bosatt i Bodsjön tillsammans med sin hustru, ägare av verksamheten. Fem år senare övertogs hotellrörelsen av Gerd Nyberg, Piteå. Sedan fanns ytterligare ett innehavare under en kortare tid innan hotellet stängdes för gott.
Familjen
Gunnar Strandberg hade då lämnat Piteå för att bli avdelningsföreståndare hos Nordiska kompaniet (NK) i Stockholm och innehade därefter en kortare tid samma befattning vid NK i Malmö, innan pensioneringen. I samband med pensioneringen bosatte sig Gunnar Strandberg i Göteborgstrakten, där den övriga familjen fanns. Han dog 1983.Under åren i Piteå var Gunnar Strandberg bland annat mycket aktiv i Piteå sångarförbund och var även medlem i Odd Fellow.
En broder till Gunnar Strandberg, Börje, var verksam som hotellportier. Han dog endast 26 år gammal, år 1938. Detta i sviterna efter en blindtarmsinflammation.
Systern Dagny, som avled 1995, var även hon verksam i hotellrörelsen. Hon gifte sig med köpman Curt Brandt, som avled 47 år gammal år 1959 i sviterna efter en spårvagnsolycka i Stockholm. Dagny Brandt var mor till en dotter.
Hulda Strandbergs söner, Bengt och Erik, valde andra yrkesbanor. Bengt, som dog 1976 i Malmö, gick till sjöss och blev senare sjökapten medan Erik, som avled 1998, blev mästerlots på Rönnskärs fyrplats.