Center för torterade flyktingar är hotat

VÅRD. Flyktingar som utsatts för övergrepp i sina hemländer får i dag hjälp och stöd på Röda korsets behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade i Skellefteå. Men varken landstinget i Norrbotten eller Västerbotten vill stödja verksamheten som nu hotas av nedläggning.

Piteå2008-02-26 00:00
LULEÅ (PT) Norrbotten tar emot allt fler flyktingar och många av dem har trauman bakom sig i form av tortyr, våldtäkter eller andra övergrepp.

Sedan drygt ett år tillbaka finns dock hjälp att få på Röda korsets behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade i Skellefteå.

76 personer

Förra året genomgick 76 personer från Norrbotten och Västerbotten behandling där, men centret är utrustat för att ta emot ett hundratal.

- Man räknar med att 20-30 procent av de flyktingar som kommer till Sverige har någon form av krigsskada/trauma bakom sig. Förra året tog Norrbotten emot 2 000 flyktingar så visst finns det många som behöver hjälp, säger Ylva Löwenborg, regionchef för Röda korset i Norrbotten.

Trots att tre fjärdedelar av dem som kommer till centret slussas dit via vården saknar dock centret helt ekonomiskt stöd från landstingen i Norrbotten och Västerbotten.

Röda korset vill att landstingen går in som en samarbetspartner i
centret och att Norrbotten finansierar verksamheten med 750 000 kronor per år. En summa som baseras på att en tredjedel av patienterna kommer från Norrbotten.

Röda korset betalar

- Läget är akut! Vi träffade ju de båda landstingsråden för ett år sedan och berättade om centret. De bad oss sedan skriva ett brev för att sammanfatta våra argument och det har vi gjort. Får vi inte besked under våren måste centret i Skellefteå avvecklas, säger Bengt Westerberg, ordförande i Röda korset.

Behandlingscentret finansieras i dag främst av Röda korset centralt som gick in med tre miljoner kronor förra året.

En lösning som hjälporganisationen dock inte anser är hållbar i längden. Röda korset driver sedan tidigare fem liknande center runt om i landet. Samtliga får stöd av landstingen.

Röda korset menar att någon liknande verksamhet inte finns i Norrbotten/Västerbotten:

- Dessa människor är inte heller psykiskt sjuka, utan är traumatiserade av upplevelser de varit med om och som de behöver få hjälp att bearbeta, säger Löwenborg.

"Snabb behandling"

Hon påpekar även att Sverige i enlighet med
FN:s tortyrkonvention åtagit sig att bistå människor som torterats.

- Det är viktigt att de här människorna får en rätt och snabb behandling så att de kan fungera ute i samhället.

Att avståndet ner till Skellefteå skulle vara ett hinder för patienter från Norrbotten håller hon inte med om:

- Vi har även en psykolog här i Luleå en dag per vecka och andra lösningar går säkert också att hitta. Det är inget problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om