Sedan drygt ett år tillbaka finns dock hjälp att få på Röda korsets behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade i Skellefteå.
- Man räknar med att 20-30 procent av de flyktingar som kommer till Sverige har någon form av krigsskada/trauma bakom sig. Förra året tog Norrbotten emot 2 000 flyktingar så visst finns det många som behöver hjälp, säger Ylva Löwenborg, regionchef för Röda korset i Norrbotten.
Trots att tre fjärdedelar av dem som kommer till centret slussas dit via vården saknar dock centret helt ekonomiskt stöd från landstingen i Norrbotten och Västerbotten.
Röda korset vill att landstingen går in som en samarbetspartner i
centret och att Norrbotten finansierar verksamheten med 750 000 kronor per år. En summa som baseras på att en tredjedel av patienterna kommer från Norrbotten.
Behandlingscentret finansieras i dag främst av Röda korset centralt som gick in med tre miljoner kronor förra året.
En lösning som hjälporganisationen dock inte anser är hållbar i längden. Röda korset driver sedan tidigare fem liknande center runt om i landet. Samtliga får stöd av landstingen.
Röda korset menar att någon liknande verksamhet inte finns i Norrbotten/Västerbotten:
- Dessa människor är inte heller psykiskt sjuka, utan är traumatiserade av upplevelser de varit med om och som de behöver få hjälp att bearbeta, säger Löwenborg.
FN:s tortyrkonvention åtagit sig att bistå människor som torterats.
- Det är viktigt att de här människorna får en rätt och snabb behandling så att de kan fungera ute i samhället.
Att avståndet ner till Skellefteå skulle vara ett hinder för patienter från Norrbotten håller hon inte med om:
- Vi har även en psykolog här i Luleå en dag per vecka och andra lösningar går säkert också att hitta. Det är inget problem.