Cementkrisen kan slå mot Piteås byggföretag

Ett förbud att bryta kalk på Gotland kan få allvarliga konsekvenser för byggbranschen i hela Sverige. "Jag har respekt för situationens allvar", säger Lindbäcks bygg vd Magnus Edin.

Cementa står för större delen av den cement som används i Sverige.

Cementa står för större delen av den cement som används i Sverige.

Foto: Niclas Sandberg

Piteå2021-07-19 19:00

Cementa står för ungefär 75 procent av den cement som används i Sverige. Nu stoppas företaget från att bryta kalksten på Gotland, något som kan få allvarliga konsekvenser, rapporterar Byggföretagen. 6 juli fattade Mark- och miljööverdomstolen beslutet att avvisa Cementas begäran om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite, Gotland. 

Lindbäcks bygg kan komma att påverkas, berättar Magnus Edin. Han säger även att det fortfarande är för tidigt att känna någon större oro. 

undefined
Magnus Edin, vd på Lindbäcks bygg, har respekt för hur de kan komma att påverkas av kalkstoppet. (Arkivbild)

– Vi följer utvecklingen och det är fullt möjligt att vi kommer att påverkas, det kommer att visa sig längre fram. Cement behövs bland annat till grundläggning. Men det är fortfarande för tidigt för att säga exakt vad det här kommer att innebära för oss. Det kan finnas andra möjligheter att lösa det här på, om det blir aktuellt. Jag har respekt för situationens allvar och känner mig inte helt lugn.

Martin Bergström, arbetschef vid Hellströms bygg AB, säger att även de kan beröras av stoppet, även om han tycker att situationen känns osannolik. 

– Ett totalstopp känns orimligt, då det skulle innebära att det inte går att gjuta betong. Alla våra hus står på betongplatta, höghus byggs i betong och grunden är alltid betong.  Det är klart att vi skulle påverkas väldigt mycket. 

Byggföretagen varnar nu för att det kan få allvarliga konsekvenser för Sverige, efter att ha gjort en konsekvensanalys av beslutet tillsammans med andra branschorganisationer. Kalk används i betong som ligger till grund för i stort sett allt byggande. Att helt ersätta cementproduktionen från Slite kan ta upp till flera år att få på plats, vilket innebär att det kommer råda brist på cement i hela Sverige redan från årsskiftet, enligt konsekvensanalysen. Piteå är inget undantag, även om det är för tidigt att säga exakt i vilken utsträckning.

Konsekvensanalysen belyser de direkta konsekvenserna som kalkstoppet kan innebära för bygg- och anläggningssektorn inräknat cement- och betongindustrin samt närliggande industrier. Byggföretagen skriver att det nuvarande brytningstillståndet löper ut den 31 oktober 2021 och att cementlagret i Slite kommer att ta slut redan i november. Varsel väntas och totalt sett kan 280 000 personer komma att påverkas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!