Den 31 oktober gick Cementas tillstånd ut för kalkbrytningen på Gotland. Täkten står för cirka 75 procent av den kalk som används för cementproduktion i Sverige. Nu står brytningen stilla.
För att undvika den värsta cementbristen har riksdagen röstat igenom en lag som gör det möjligt för regeringen att pröva en ansökan om förlängt tillstånd. Lagändringen trädde i kraft den 15 oktober men regeringen har ännu inte fattat något beslut i frågan.
Vid Prefabmästarna i Öjebyn är produktionen oförändrad men vd Fredrik Kristiansson förklarar situationen som ett oroligt vänteläge.
– Hela branschen håller andan nu. Vi varit tydliga med att ju tidigare vi får den här lagen på plats desto bättre men det man kan misstänka är att frågan hamnat i kläm i och med regeringsbildningen, säger han.
Har ni kunnat lagra upp någon cement?
– Vi kan inte lagra utan vi har de kapaciteterna vi har med våra silos. Hela logistikkedjan är uppbyggd på svensk produktion. Ingen klarar heller att börja använda sig av utländsk produktion av cement på några veckor.
Fredrik Kristiansson förklarar att Cementa flaggat för att det kan bli tal om kvotering, men att än så länge har inget hänt kring det.
– Om vi inte får den cement vi behöver minskar produktionen och då tvingas vi varsla, ytterst handlar det om uppsägningar. Men jag tror att regeringen måste komma med ett besked denna vecka.
Martin Bergström, arbetschef vid Hellströms bygg, berättar att de än så länge inte är drabbade.
– Än får vi de leveranser vi beställt. Men det känns inte bra det här, för nu går det väl på reserverna för Cementa.
Någon ransonering skulle inte fungera för Hellströms bygg, anser han. Det skulle isåfall innebära totalstopp i verksamheten.
– Man vågar inte tänka på att det kan bli stopp. Jag hoppas att de ska lösa det här men gör de inte det så är det väldigt allvarligt.
Lindbäcks byggs vd Magnus Edin, erkänner att det finns en oro även om cementbristen inte påverkar företaget under 2021.
– Om det inte blir ett nytt tillstånd så är risken för oss att det blir kvotering första halvåret 2022. Det är inte bra men det skulle turligt nog inte göra att vi stannar helt. Den stora oron blir inför hösten 2022 om det inte löst sig tills dess.