Cellen du nog bör undvika

Den är som mest aktiv under helger och högtider och får ofta sällskap av de kanske något för törstiga 18-60 åringarna - fyllecellen.Den är som mest aktiv under helger och högtider och får ofta sällskap av de kanske något för törstiga 18-60 åringarna - fyllecellen.

UNG-reportrarna Markus Ekman, Linnea Lundström och Malin Granberg "provar" fyllecellen på Piteå polisstation."Förhållandevis bekväm, trots det spartanska utseendet" berättar Markus.

UNG-reportrarna Markus Ekman, Linnea Lundström och Malin Granberg "provar" fyllecellen på Piteå polisstation."Förhållandevis bekväm, trots det spartanska utseendet" berättar Markus.

Foto:

Piteå2012-06-08 06:00

Följer man en korridor kantad av låsförsedda dörrar kommer man till slut till fyllecellen - ett litet, spartanskt och fyrkantigt rum med kala väggar och i stort sett obefintlig inredning. I cellen finns en bänk och i hörnet mitt emot ingången hänger en spegel som varnar för eventuella överraskningar.

Men vilka är det som hamnar i fyllecellen?
- Här blir de som vi anser vara för påverkade av till exempel alkohol eller narkotika tillfälligt omhändertagna i 6-8 timmar. Ofta är de kring 18-60 år gamla och män, förklarar Marcus Eriksson - polis på Piteås polisstation.

Cellen används som flitigast runt högtider som till exempel examen och även under Piteå Dansar och Ler.

- På helger när krogarna öppnar är det också ganska vanligt att folk får sitta där - då handlar det ofta om 18-25 åringar, förklarar Marcus.

I vissa fall händer det att de får in även minderåriga på stationen. I de flesta fallen innebär det ett samtal till föräldrarna som får komma och hämta upp den berusade - i vissa situationer kan dock den vakthavande behöva göra en bedömning ifall den minderårige anses farlig och aggressiv för andra och för sig själv.

- Vid vissa tillfällen kan det hända att personen i fråga inte kommer ihåg sitt namn eller ålder, då kan undantag göras, avslutar Marcus Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om