I december 2017 ändrade den tidigare rödgröna regionledningen ersättningsformen för de privata aktörerna inom vårdsektorn. Före det reglerades de privata vårdgivarnas ersättning i efterhand när regionens egna hälsocentraler gick med förlust.
I princip alla offentliga hälsocentraler har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det handlar om flera miljoner sammanlagt och Region Norrbotten kan, förstås, inte lägga ner egen verksamhet hur som helst och då tillskjuts pengar i efterhand för att täcka underskotten.
– Regionen kan inte särbehandla sina egna vårdcentraler. Lika villkor måste råda för alla verksamheter i välfärdens vardag, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på branschorganisationen Vårdföretagarna.
Av länets 30 hälsocentraler drivs fyra i privat regi. Gällivare hälsocentral och tre hälsocentraler inom bolaget Praktikertjänst AB (vårdcentralen Norra Hamn i Luleå, Norrskenets hälsocentral i Vittangi med filialer i Kiruna och Karesuando samt Cederkliniken i Piteå).
Petter Tuorda är läkare och verksamhetschef på Cederkliniken, som snart flyttar till nya lokaler.
– Det är ett bekymmer att vi inte kan verka på lika villkor. Det bästa är så klart om alla klarar sin budget, men om de offentliga hälsocentralerna ersätts för sina förluster så ska privata kompenseras.
Reglerna ändrades för ett drygt år sedan?
– Tidigare kunde vi utveckla verksamheten och satsa mer. Visst, vi går runt på given ersättning, men vi skulle kunna göra ännu mer för våra patienter om ersättningssystemet var rättvist, säger Petter Tuorda.
Han tror att problemet i grunden beror på att systemet är underfinansierat.
– Så vitt jag vet klarar ingen av regionens hälsocentraler budgeten, men eftersom de ersätts för sina förluster så spelar det mindre roll. Privata vårdgivare som Cederkliniken är däremot tvungna att klara budgeten eftersom vi inte får några extrapengar. Det är inte jämbördiga villkor, anser Petter Tuorda.
En orsak till underskotten i den offentliga verksamheten är kostnaderna för inhyrd personal. Stafettläkare kostar enorma pengar för Region Norrbotten.
Hur ser det ut för Cederkliniken?
– Visst har vi haft inhyrd personal, men i nuläget är vi oberoende av hyrläkare. Vi måste förstås också ta in vikarier ibland, men i mindre utsträckning än offentlig verksamhet över lag, säger Petter Tuorda.
Ett annat möjligt problem för de offentliga hälsocentralerna är att de inte får behålla eventuella överskott.